Burse - Fonduri mutuale

CNVM le-a interzis brokerilor cehi de la Capital Partners s.a. sa mai deruleze operatiuni

04.03.2010, 23:05 252

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis firmeide investitii Capital Partners din Cehia sa mai activeze pe piatalocala de capital, motivand ca societatea nu este autorizata caintermediar si ca a adus o serie de prejudicii investitorilorromani, urmand sa sesizeze si Comisia Europeana.

"Arbitrul pietei de capital a decis radierea din Registrulpublic al CNVM a firmei Capital Partners a.s., autorizata de BancaNationala a Cehiei (Czech National Bank), si interzicerea de a maipresta servicii de investitii pe teritoriul Romaniei. CNVM aconstatat incalcarea prevederilor legale in vigoare, firma deinvestitii ceha desfasurand direct servicii si activitati deinvestitii pe teritoriul Romaniei sau utilizand ca intermediarsocietatea romaneasca Capital Group of Central Europe SRL(societate care nu este autorizata de CNVM si nici nu estenotificata ca avand calitatea de agent delegat)", a anuntat ieriCNVM.

Reprezentantii Capital Group of Central Europe SRL activau cabrokeri, strangeau bani de la investitori, incheind contracte innumele Capital Partners, a explicat ieri Paul Miclaus,vicepresedintele CNVM.

Principalul obiect de activitate al firmei Capital Group ofCentral Europe SRL este cel de activitati de studiere a pietei side sondare a opiniei publice, potrivit Ministerului de Finante.

Cu toate acestea, in 2007 si 2008 firma a postat mai multeanunturi pe site-ul de recrutare ejobs.ro prin care angaja broker,manager de portfoliu si consultant de investitii.

Capital Group of Central Europe SRL se prezenta viitorilorangajati ca facand parte din grupul Capital Partners a.s. (Cehia).Potrivit celui mai recent bilant contabil, firma Capital Group ofCentral Europe SRL a incheiat anul 2008 cu afaceri de aproape 5milioane de lei si cu un profit net de peste 112.000 de lei.

CNVM a sesizat si Comisia Europeana in acestcaz

CNVM a mai decis sesizarea Comisiei Europene cu privire la acestcaz si referitor la masurile adoptate. Potrivit CNVM, firma deinvestitii Capital Partners a.s. a intrat pe piata de capital dinRomania in baza liberei circulatii a serviciilor financiare,conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia.

Vicepresedintele CNVM Paul Miclaus a declarat pentru agentia depresa Mediafax ca firma ceha avea dreptul sa activeze in Romaniafie de la distanta, fie prin intermediul unor agenti delegati, dartrebuia sa anunte Comisia.

"Totusi, ei au infiintat acest SRL, Capital Group of CentralEurope, care nu este autorizat si nici nu este notificat ca agentdelegat, si au activat prin intermediul lui. Practic, salariatiiSRL-ului activau in Romania, dar nu erau supravegheati si nu puteaufi trasi la raspundere de nimeni. Agentii lor activau ca oricebroker, strangeau bani de la persoane, incheind contracte in numeleCapital Partners, si investeau unde credeau ei", a spus Miclaus,adaugand ca situatii similare cu cea din Romania au fost si inUngaria. El nu a dat detalii despre natura prejudiciilor cauzateinvestitorilor.

"Am sesizat Comisia Europeana pentru ca asa prevede MiFID (unregulament international, n.r.). Totodata, aceasta situatie va fiadusa si la cunostinta CESR (Comitetul Reglementatorilor Pietelorde Capital din Europa - n.r.) de catre autoritatea din Ungaria", amai spus Miclaus.

Firma din Cehia a intrat pe piata de capital din Romania in anul2007, in baza liberei circulatii a serviciilor financiare, conformdirectivei MiFID, si se supune legilor din Cehia. CNVM a retras,totodata, atestatul prin care a dat firmei dreptul sa activeze inRomania.

Reprezentantii firmei Capital Partners din Cehia nu au transmisniciun raspuns la solicitarea ZF pana la inchiderea editiei.

In vara anului trecut, CNVM a amendat firma Capital Group ofCentral Europe din Bucuresti si a sesizat Politia, deoarecesocietatea a incheiat contracte de comisionare si a preluat ordinefara sa fie autorizata. Atunci, CNVM a amendat firma cu 4.765 delei, respectiv 5% din capitalul social, si a dat interdictie pentrudoi administratori si asociati ai societatii, Martin Kilian siBogdan Marian Paun, sa activeze pe piata de capital timp de cinciani.

Cu toate acestea, societatea Capital Group of Central Europe SRLfunctioneaza si in prezent, potrivit Registrului Comertului.

Capital Partners s.a. nu are nicio legatura cu casa deinvestitii Capital Partners, firma de consultanta in fuziuniachizitii si finantari unde este actionar, printre altii, fostulbancher Doru Lionachescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO