Burse - Fonduri mutuale

CNVM preia responsabilitatea concertărilor la SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu

17.12.2012, 00:05 663

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va decide de acum încolo limitarea drepturilor de vot în AGA la SIF-uri dacă va stabili că unii investitori deţin în nume propriu sau concertat peste 5% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare.

Dreptul de a stabili acţiunea concertată şi limitarea drepturilor de vot în AGA fusese acordat în 2007 şefilor SIF-urilor, printr-o instrucţiune emisă de CNVM. În unele cazuri însă concer­tările stabilite de şefii SIF au fost reclamate ca arbitrare şi abuzive de către investitori, fiind necesară intervenţia CNVM pentru ca şefii SIF-urilor să anuleze limitările drepturilor de vot.

Cea mai recentă intervenţie a CNVM a fost într-o AGA din luna iulie de la SIF Muntenia, când în urma ridicării limitării acţionari coalizaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţin aproape 16,9% din acţiuni, au reuşit să schimbe Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor.

"Conducerea SIF sau a SAI care administrează o SIF are obligaţia să identifice şi să notifice CNVM deţinerile care depăşesc, în sensul prevederilor art. 2861 din Legea nr. 297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni, pragul de 5% din capitalul social al SIF. Odată cu notificarea, conducerea SIF sau a SAI care administrează o SIF are obligaţia să transmită la CNVM orice documente şi informaţii care au stat la baza identificării respectivelor deţineri, inclusiv argumentele luate în considerare pentru stabilirea persoanelor care acţionează concertat. (...) În situaţia în care, în urma verificărilor realizate în baza documentelor primite (...), precum şi a altor documente aflate la dispoziţia sa CNVM constată că sunt incidente prevederile art. 2861 alin. (2) din Legea nr. 297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni, dispune depozitarului central să opereze în evidenţele acestuia suspendarea exercitării drepturilor de vot, iar conducerii SIF sau a SAI care administrează o SIF să ia măsurile necesare (să limiteze dreptul de vot la 5% - n.red.)", se arată în instrucţiunea CNVM.

Anterior AGA, administratorii SIF-urilor sunt obligaţi să verifice dacă sunt acţionari care acţionează concertat şi depăşesc pragul de 5% şi, cu cel mult 10 zile înaintea AGA, să transmită către CNVM documentele sau informaţiile care au stat la baza verificărilor.

Citiţi mai mult pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO