Burse - Fonduri mutuale

Cominco Bucureşti se bazează pe contractele externe pentru majorarea afacerilor

Cominco Bucureşti se bazează pe contractele externe pentru majorarea afacerilor
13.06.2010, 23:04 698

Compania de construcţii Cominco Bucureşti (COBS), unul dintreprimii 10 jucători de pe piaţa din România, intenţionează să-şiextindă în acest an activitatea în străinătate şi să continuerestructurările pentru a deveni mai profitabilă.

"Sperăm să facem o surpriză şi în două săptămâni să majorămafacerile nu cu 46%, ci cu 146% pe baza unor contracte din afaraRomâniei. Dar nu pot să spun mai mult la această dată, pentru căsunt mai multe firme care concurează. Trebuie să învăţăm şi noi săintrăm pe pieţe mai mici din străinătate unde sunt bani. Cominco aavut în trecut lucrări pe plan extern în Republica Moldova unde arealizat cel puţin un complex Metro", a spus Florin Cămăraşu, directorul general la Cominco Bucureşti, carea fost numit la conducerea companiei în urmă cu aproximativ şaseluni.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri încreştere cu 46%, de 189,7 milioane de lei (circa 45,1 mil. euro) şiun profit net de 0,8 mil. lei. Cifrele din primele trei luni aratăînsă o scădere la nivelul afacerilor de 36%, până la aproape 9 mil.lei şi un profit nesemnificativ, similar cu cel consemnat înaceeaşi perioadă din 2009.

"Anul 2010 a început greu şi prost dar eu sunt foarte optimist.În primele trei luni firmele de construcţii s-au mişcat greu dincauza lipsei de finanţare de la buget, noi având şi câteva proiectecu statul, care pe parcurs s-au mai ameliorat. Un alt obstacol l-areprezentat vremea. Au fost zăpezi şi de doi metri şi -15 grade şinu s-a putut lucra", a precizat Cămăraşu.

El spune că firma va reuşi să recupereze decalajul pierdut înurmătoarele luni, pentru că, spre deosebire de alţi jucători de pepiaţă, Cominco are contracte.

Astfel, compania este aproape de a finaliza un proiectrezidenţial denumit Pallady Towers care cuprinde 216 apartamente înCapitală, proiect care se ridică la circa 17 mil. euro.

De curând compania a câştigat un contract în valoare de aproape9 mil. euro pentru construcţia la Giurgiu a unei fabrici deprelucrare a oţelului aparţinând Voestalpine Steel Service CenterRomânia, subsidiara producătorului austriac de oţelVoestalpine.

Directorul Cominco spune că firma mai are un proiect în piaţaAmzei din Capitală de aproape 12 milioane de euro şi lucrează la ogroapă ecologică de gunoi la Suceava în parteneriat cu Alpine, undecontractul se ridică la 6 milioane de euro.

Societatea mai are un proiect de circa 4 mil. euro la vamaNaidăş de la graniţa cu Serbia şi diverse lucrări de drumuri laVatra Dornei şi Caransebeş.

Restructurări pentru creştereaprofitabilităţii

Deşi afacerile Cominco Bucureşti au cunoscut creşterisemnificative în ultimii ani de boom imobiliar 2006-2008,profitabilitatea companiei a fost una destul de scăzută, în cel maibun an (2007) firma raportând un câştig net de 2,6 milioane de leila afaceri de 231 de milioane de lei. Noul director al societăţiicrede că profiturile reduse au fost cauzate de structurasupradimensionată a personalului.

"În ceea ce priveşte marjele mici de profitabilitate ale Comincodin trecut, cred că a fost o problemă de management. Cred că încontinuare este nevoie de o restructurare la nivelul grupuluiCominco. Structura noastră era una supradimensionată, vorbim aicide 4.000 de angajaţi, din care au mai rămas în prezent circa 1.180de oameni", spune Cămăraşu.

Numărul de angajaţi ai Cominco Bucureşti, principala companiedin grup, s-a redus anul trecut cu circa 28%, până la 467 desalariaţi.

Cominco Bucureşti este cea mai importantă companie din grupulCominco, care mai cuprinde patru sucursale şi trei filiale, acesteadin urmă fiind deţinute în proporţie de 98 de procente detrust.

Grupul Cominco şi-a propus pentru acest an să realizeze afaceride 70 de milioane de euro.

Brokerii mizează pe construcţii

Florin Cămăraşu mai spune că intrarea Broker Cluj în acţionariatşi în Consiliul de Administraţie al societăţii, începând de anultrecut, a fost de un real ajutor, pentru că "sunt oameni cuiniţiativă". Grigore Chiş, directorul societăţii de intermediereBroker Cluj, se numără printre administratorii companiei.

Printre acţionarii Cominco se numără şi alte nume cunoscute depe piaţa de capital, cum ar fi Sorin Apostol, directorul general alKBC Securities, cu o participaţie de 19,6%, sau firma de brokerajInterdealer Capital Invest din Cluj, care deţine peste 5%.

Principalii acţionari ai companiei sunt Cătălin Gemănar, cu25,3% din acţiuni, şi Florin Rusu, cu o participaţie de 12,6% dincompanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO