Burse - Fonduri mutuale

Confuzie la Fondul Proprietatea: cand si unde se listeaza?

Confuzie la Fondul Proprietatea: cand si unde se listeaza?
08.04.2010, 23:03 26

Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti(BVB), a declarat ieri ca a obtinut acordul verbal si scris al luiMark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management,pentru prelistarea Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ detranzactionare (ATS) al BVB.

Contactati de Ziarul Financiar pentru a comenta declaratiaoficialului BVB, reprezentantii companiei Franklin Templeton,administratorul Fondului Proprietatea (FP), nu au confirmatinformatiile, declarand ca vor reveni cu clarificari. Mai mult,prezent la Bucuresti pe 25 martie, Mark Mobius s-a angajat salisteze Fondul Proprietatea la BVB in luna septembrie,declarandu-se impotriva listarii Fondului pe un alt sistemulalternativ de tranzactionare - ROTC - proiect propus de AsociatiaBrokerilor.

Deocamdata, actiunile fondului continua sa se tranzactionezeprin mica publicitate, iar pe Bursa din Viena exista douainstrumente derivate (warrant) listate de Wood&Company siUniCredit Bank Austria care ofera o cotatie mai transparenta atitlurilor fondului. Cu o valoare de piata care se apropie inprezent de 2 miliarde de euro, Fondul Proprietatea este principalamiza pentru Bursa de Valori anul acesta, iar listarea fondului araduce o crestere a lichiditatii pe Bursa.

Proiectul ATS apartine Bursei si nu a primit inca autorizatia defunctionare de la arbitrul pietei de capital. Pe sistemulalternativ al BVB vor fi transferate actiunile companiilor care nusunt listate pe o piata reglementata. Acesta este destinatcompaniilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listareape piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin detrei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital subun milion de euro.

"M-a surprins declaratia directorului general al Bursei despreprelistarea Fondului pe ATS. Este pentru prima oara cand aud despreacest lucru", a spus Corin Trandafir, membru in Consiliul deSupraveghere al Fondului Proprietatea. El reprezinta intereselemostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit, cei mai importantiactionari privati ai FP.

Anca Dumitru a mai spus ca din punct de vedere tehnicprelistarea se poate realiza imediat dupa autorizarea sistemuluialternativ de tranzactionare de catre CNVM.

Pentru ca listarea la BVB sa fie posibila, Fondul Proprietateatrebuie sa fie inregistrat la Comisia Nationala a ValorilorMobiliare (CNVM), proces aflat in plina desfasurare. Potrivit luiCorin Trandafir, "inregistrarea la CNVM urmeaza sa fie realizatapana la 1 mai, prospectul fiind deja in curs de redactare. Speramca prospectul de emisiune sa fie finalizat pana la sfarsitulacestei luni".

Alaturi de listarea la Bursa, un alt eveniment asteptat indelungde cei peste 3.000 de actionari ai Fondului este distribuireadividendelor aferente rezultatelor financiare inregistrate in 2008si 2009, proces blocat de un pachet de circa 500 mil.actiuni ramaseneplatite de Ministerul Finantelor, actionarul majoritar alFondului, la capitalul social. Cele peste 500 mil. actiuni urmeazaa fi "sterse"din capitalul social, participatia Finantelorreducandu-se astfel cu circa 3%. Decizia de anulare a pachetului deactiuni se afla in prezent pe masa Guvernului sub forma unuiamendament adus la Ordonanta 81 din 2007. Fondul a incheiat anul2009 cu un profit net record de 730 mil. lei, iar 2008 cu un castignet de 467 mil. lei

"Pentru cei doi ani, 2008 si 2009, Fondul ar putea distribui undividend, in valoare cumulata de 0,04 lei/actiune, daca este saluam in calcul ca Fondul trebuie sa distribuie cel putin 50% dinprofit. Acest lucru va fi posibil dupa modificarea Ordonantei 81din 2007. Ordonanta se afla in prezent la Guvern unde asteaptaaprobare", a conchis Trandafir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO