Conpet Ploieşti trebuie să îşi caute „povestea de creştere“ dincolo de Petrom şi Lukoil

7 nov 2014 Autor: Radu Bostan

Vezi galeria foto Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet, despre închiderea temporară a rafinăriei Lukoil: „Nu am fost afectaţi, pentru că pe luna octombrie ei au asigurat şi depăşit cantităţile pe care le angajaseră. Ei au realizat programul pe care l-am stabilit împreună.“

Importurile mai mari de ţiţei derulate de ruşii de la Lukoil au împins din nou în sus profitul transportatorului Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE), care a crescut cu 22% în trimestrul al treilea, după un avans similar în primul semestru. Analiştii se întreabă însă unde este povestea de creştere pe termen lung a companiei, puternic dependentă de veniturile realizate pe relaţia cu doar doi clienţi (Petrom şi Lukoil).

Rafinăria Petrotel-Lukoil a devenit anul acesta prin­cipalul motor de creştere a afacerilor şi pro­fitului Conpet, în con­diţiile în care transportul ţiţeiului im­por­tat a crescut cu 55% ca volum şi cu 43% ca valoare în primele nouă luni din acest an. Compania a raportat afaceri de 282 milioane de lei în primele nouă luni, în creştere cu aproape 10%, şi un pro­fit de 48 mil. lei, mai mare cu 21% faţă de perioada similară din 2013.

„Lukoil a adus cantităţi supli­men­tare de ţiţei pe care l-am transportat de la Constanţa la Ploieşti. Acest lucru a fost o constantă lunară, începând cu luna martie“, a spus Liviu Ilaşi, direc­torul general al Conpet.

El a adăugat că nici scandalul de la începutul lunii octombrie, care a culminat în închiderea rafinăriei timp de o săptămână, nu a afectat ritmul livrărilor realizate de Conpet către Petrotel, ale căror efecte se vor vedea în rezultatele din trimestrul IV.

„Rafinarea s-a oprit câteva zile, dar, după ce s-au reglementat aspectele juridice privind sechestrul, procesul tehnologic s-a reluat în parametrii anteriori. Noi nu am fost afectaţi, pentru că pe luna octombrie ei au asigurat şi depăşit cantităţile pe care le angajaseră. Chiar cu această pauză, ei au realizat programul pe care l-am stabilit împreună“, a arătat Ilaşi.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2014

 

Cuvinte cheie:
crestere
, lukoil
, conpet
, ploiesti
, companie
, petrol
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide