Burse - Fonduri mutuale

Creşteri pe Bursa de la Bucureşti miercuri: indicele BET se apreciază cu 1,6%, susţinut de avansul acţiunilor Transgaz (3,6%), TTS (3,3%) şi Electrica (2,6%). Creşteri de peste 2% şi la Banca Transilvania, Transelectrica, BRD, FP şi One

Creşteri pe Bursa de la Bucureşti miercuri: indicele...

Autor: Tibi Oprea

28.06.2023, 14:25 828

Cu 1,6% creştea indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti miercuri, 28 iunie, la ora 14.00, fiind pentru a doua zi la rând pe plus, dinamica acestuia fiind susţinută în principal de avansul acţiunilor Transgaz (3,6%), Transport Trade Services (3,3%) şi Electrica (2,6%), conform datelor agregate de ZF de la BVB.

Şi alte acţiuni aveau creşteri de peste 2%, precum Banca Transilvania (2,6%), Transelectrica (2,5%), BRD (2,4%), Fondul Proprietatea (2,2%) şi One United Properties (2,2%). Din rândul celor 20 de emitenţi din BET, cinci înregistrau scăderi de până la 1%, iar doi aveau acelaşi preţ cu cel din şedinţa de marţi.

Lichiditatea totală era de 31 mil. lei (6,3 mil. euro), la jumătate faţă de media zilnică de tranzacţionare, cele mai lichide companii fiind Fondul Proprietatea (7,7 mil. lei), Banca Transilvania (6 mil. lei) şi Romgaz (3,3 mil. lei).

Sesiunea de tranzacţionare de miercuri este a patra zi de subscrieri în cadrul ofertei de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica (H2O). Miercuri la prânz tranşa investitorilor de retail avea o suprasubscriere de 52%, adunând ordine de 2 mld. lei la preţul maxim de ofertă de 112 lei. Şi tranşa investitorilor instituţionali era acoperită, potrivit informaţiilor ZF.

Miercuri şi joi sunt ultimele zile în care micii investitori pot subscrie cu un discount de 3%, iar până pe 4 iulie acest discount nu se mai aplică. Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O la un preţ cuprins între 94 lei şi 112 lei pe acţiune. Din acest pachet, 15% - adică 11,7 milioane de acţiuni – sunt adresate investitorilor de retail în timp ce restul merg către instituţionali, cei din urmă fiind şi cei care vor decide preţul ofertei.

Unii analişti şi brokeri au declarat pentru ZF că după IPO şi listare, este foarte probabil să fie eliberate anumite fluxuri de bani care să reintre la Bursa de la Bucureşti pe mai mulţi emitenţi. Creşterile din ultimele două şedinţe au venit după alte cinci sesiuni de scăderi, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO