Burse - Fonduri mutuale

Cu ce realizări şi rezultate intră astăzi Retrasib Sibiu pe bursă

Cu ce realizări şi rezultate intră astăzi Retrasib Sibiu pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

13.06.2011, 23:50 803

Producătorului de transformatoare electrice de mare putereRetrasib Sibiu (RTRA), care intră astăzi pentru prima dată latranzacţionare de la categoria a II-a a bursei, a cunoscut anultrecut o creştere a afacerilor de 2,5 ori, până la 47,5 mil. lei(11,3 mil. euro), iar profitul companiei s-a majorat în aceeaşiperioadă cu 85%, ajungând la 3,83 mil. lei (0,9 mil. euro).

Afacerile firmei controlate de oamenii de afaceri Octavian şi CălinBuzoianu din Cluj s-au plasat în uşoară ascensiune şi în primeletrei luni din acest an, avansând cu 3,4%, până la 7,9 mil. lei,însă profitul a scăzut semnificativ, la circa 178.000 de lei(43.000 euro), faţă de un câştig net de aproape 1,5 mil. lei (circa355.000 euro) consemnat în aceeaşi perioadă a anului precedent.Firma a fost afectată în debutul anului de întărirea leului, carei-a cauzat pierderi financiare.
Creşterea spectaculoasă a afacerilor de anul trecut s-a datorat înprincipal unor contracte cu Transelectrica Bucureşti, pentru carefirma a livrat un transformator gigant cu o putere de 250 MVA (megavolt-amper - unitate de măsură care exprimă puterea aparentă) cu ogreutate de 296 de tone. Chiar premierul Emil Boc a fost prezentanul trecut cu ocazia finalizării lucrărilor la transformator, careeste capabil să reducă pierderile de energie din reţea cu circa 40%şi să realizeze economii estimate de reprezentanţii Retrasib la unsfert de milion de euro anual.
Compania a mai livrat în toamna anului trecut unautotransformator cu o putere de 400 MVA tot pentru o staţie aTranselectrica, contractul ridicându-se la 10 mil. euro.
Cele mai importante contracte semnate de companie în ultimaperioadă sunt cu firma de distribuţie a energiei electrice EnelDistribuţie România pentru livrarea a şapte transformatoare de 40MVA (mega volt amper) şi a altor două transformatoare de 25 MVA,respectiv pentru livrarea a câte două transformatoare de 40 MVA şi25 MVA către firma Energobit din Cluj, care efectuează lucrăripentru staţii de transformare de producţie energie eoliană în zonaDobrogea.
Compania ar putea beneficia de noi contracte din parteaTranselectrica din a doua jumătate a anului, în condiţiile în carelicitaţiile la transportatorul de energie electrică au fostdecalate din motive care ţin de asigurarea fondurilor, potrivitreprezentanţilor Retrasib. Transelectrica are în acest an un bugetde investiţii care se ridică la circa 300 mil. lei (73 mil. euro).
Pentru 2011 conducerea aşteaptă afaceri de 42,4 mil. lei, cu 10,7%mai mici decât anul trecut, şi un profit brut uşor mai scăzut, de4,35 mil. lei. Ultima tranzacţie cu Retrasib pe piaţa RASDAQ s-aderulat la 0,51 lei/unitate, care evaluează compania la 6,1milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO