Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns SIF Moldova cea mai profitabilă dintre SIF-uri

17.08.2010, 23:46 37

La începutul anului toţi preşedinţii de SIF-uri au anunţatplanuri ambiţioase de restructurare a portofoliilor bazate în marepe aceeaşi strategie: reducerea expunerii faţă de sistemul bancar,lichidizarea şi diversificarea portofoliului, astfel încâtSIF-urile să nu mai depindă exclusiv de dividendele pe care leîncasau până acum de la BCR şi BRD.

Din raportările la şapte luni, SIF Moldova (SIF2) pare cea maiconsecventă în acest demers, societatea de investiţii din Bacău,condusă de Costel Ceocea, reuşind după primele şapte luni săraporteze cel mai mare profit dintre cele cinci SIF-uri, de 77,5mil. lei (18,5 mil. euro). Doar în iulie SIF Moldova a câştigatcirca 20 mil. lei (4,7 mil. euro), profiturile provenindpreponderent din vânzarea de acţiuni BRD.

De la începutul anului, SIF Moldova a vândut

4,2 milioane de acţiuni BRD, reprezentând 0,61% din capitalulbăncii, pe care a încasat peste 50 mil. lei. Cum SIF-ul areacţiunile BRD în portofoliu încă de la înfiinţare, la o valoare deachiziţie egală cu valoarea nominală, peste 90% din veniturileobţinute se regăsesc în profitul societăţii. Principalul scop alvânzărilor este însă finanţarea programului de investiţii prevăzutpentru acest an în bugetul societăţii, de 140 mil. lei.

SIF Moldova a cumpărat în primele şapte luni pachetesemnificative de acţiuni la Banca Transilvania (TLV) - circa 0,65%,Aerostar Bacău (ARS) - peste 1%, Broker Cluj (BRK) - 1,6%, Biofarm(BIO), Transgaz (TGN) şi Armax-Gaz Mediaş (ARAX). De asemenea, SIF2a fost unul dintre cei mai mari investitori în Fondul Proprietatea,unde şi-a majorat participaţia la circa 0,6%, prin investiţii de 16mil. lei, şi a făcut pasul pe pieţele externe, investind în acţiuniale companiilor energetice CEZ (Cehia) şi Tauron (Polonia), precumşi în titlurile producătorului de software polonez Asseco,investiţiile totale pe pieţele externe apropiindu-se de 9 milioanede lei.

SIF Oltenia (SIF5) era a doua din punctul de vedere alprofiturilor realizate în primele şapte luni, cu un rezultat de 64mil. lei (15,3 mil. euro), dintre care 13 mil. lei (3 mil. euro)reprezintă câştigurile obţinute în iulie. SIF Oltenia şi-acontinuat politica de lichidare a poziţiilor minoritare deţinute încompanii nelistate sau în companii listate cu o lichiditatescăzută. Societatea de investiţii din Craiova a vândut luna trecutăparticipaţiile deţinute la producătorii de electrozi Elsid Titu şiElectrocarbon Slatina, încasând în total circa 26,6 mil. lei (6,2mil. euro). SIF Oltenia şi-a continuat în schimb achiziţiile laBiofarm, unde şi-a consolidat participaţia la 22,26%. La începutullunii august, SIF Oltenia şi-a vândut şi pachetul majoritar deţinutla Comcereal Olt (CCOL) pentru circa 10,5 mil. lei, tranzacţie carese va reflecta în profitul la opt luni.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a urcat pe locul al treilea laprofituri după şapte luni, cu un câştig net de 40,59 mil. lei (9,7mil. euro), în creştere cu 7,4 mil. lei faţă de cel raportat peprimul semestru. SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4) auraportat profituri mai mici la finele lunii iulie decât pe primulsemestru.

Activele nete cumulate ale SIF-urilor au scăzut cu 5% în iulie,până la nivelul de 7 mld. lei (1,65 mld. euro), deşi Bursa aînregistrat o revenire luna trecută, după corecţii semnificative înperioada aprilie-iunie.

Scăderea din luna iulie a fost influenţată în principal demodalitatea de calcul al activului net, SIF-urile utilizând pentruacţiunile companiilor listate preţul mediu din ultimele trei luni.Astfel, deşi în iulie indicele general al bursei BET-C a avansat cu5,7%, piaţa nu a reuşit să recupereze declinul din perioadaaprilie-iunie de 20,3%.

Broker Cluj a avut pierderi în iulie

Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listată laBursă, a înregistrat în primele şapte luni ale anului un profit netde 5,08 mil. lei (1,22 mil. euro), în scădere faţă de câştigulraportat pe primul semestru, de 5,55 mil. lei. Firma de brokeraj asuferit în iulie din cauza tranzacţiilor foarte mici de pe Bursă,care a determinat reducerea comisioanelor încasate. Pe de altăparte, oportunităţile de valorificare a acţiunilor din portofoliuau fost mai puţine, după corecţiile din mai-iunie. Valoareaactivului net al Broker a stagnat în iulie, la nivelul de 87,4 mil.lei (20,6 mil. euro). Compania este evaluată pe Bursă la 92,3 mil.lei (21,8 mil. euro), după ce acţiunile au câştigat aproape 60% dela începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO