Burse - Fonduri mutuale

Cum a castigat Raul Ciurtin 3 milioane de lei "shortand" pe actiunile Albalact Alba Iulia

Cum a castigat Raul Ciurtin 3 milioane de lei "shortand" pe actiunile Albalact Alba Iulia
09.03.2009, 18:20 112

Raul Ciurtin, presedintele producatorului de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), a vandut in luna mai a anului trecut o participatie de 2,21% din companie fondului de investitii RC2 pentru 6,58 milioane de lei (1,8 mil. euro), dupa care si-a rascumparat cea mai mare parte a actiunilor de pe Bursa, pentru 3,43 mil. lei, potrivit raportarilor disponibile.

Astfel, scaderea actiunilor Albalact din ultimul an i-a adus lui Ciurtin un castig de 3 milioane de lei, tranzactiile realizate de el fiind asemanatoare cu tranzactiile "short" care se pot realiza pe pietele internationale, unde investitorii vand actiuni imprumutate pentru a le rascumpara ulterior la preturi mai mici si pentru a castiga astfel din scaderea actiunilor. Diferenta este ca Ciurtin a vandut din actiunile proprii, pe piata locala imprumutul de actiuni nefiind posibil, iar vanzarea nu a vizat neaparat obtinerea unui castig din rascumpararea ulterioara a actiunilor.
Ciurtin spune insa ca scaderea actiunilor i-a oferit o buna oportunitate de a-si rascumpara mai ieftin actiunile vandute. El detine in prezent o participatie apropiata de cea din februarie 2008, de peste 16,2%.
"Consider foarte oportuna achizitia de actiuni avand in vedere pretul redus. Probabil ca voi continua achizitiile", a declarat Ciurtin.
El a cumparat aproape zilnic actiuni Albalact de pe Bursa RASDAQ in ultimele doua luni, la fel ca si fondul de investitii RC2. De la inceputul anului, achizitiile sale se ridica la circa 0,4% din capitalul Albalact, iar valoarea lor este de circa 515.000 de lei (120.000 de euro). Pretul mediu la care a cumparat in ultimele doua luni este de 0,2 lei/actiune, cu circa 55% mai mic decat cel la care a vandut in mai 2008, cand cotatia era de 0,45 lei/actiune.
In prezent, participatia lui Ciurtin in cadrul Albalact valoreaza pe Bursa aproape 4,5 milioane de euro, in conditiile in care capitalizarea totala a companiei se apropie de 28 de milioane de euro.
Actiunile Albalact au rezistat mai bine caderii de anul trecut a Bursei de la Bucuresti decat multe dintre titlurile companiilor listate pe piata reglementata. Titlurile ALBZ au scazut de la inceputul lui 2008 cu 73%, in conditiile in care indicele general al Bursei, BET-C, a pierdut in aceeasi perioada peste 80%, iar indicele celor mai lichide 25 de companii de pe Bursa, BET-XT, s-a prabusit cu 84%.
O contributie semnificativa la evolutia mai buna a actiunilor producatorului de lactate au avut-o achizitiile constante realizate de fondul de investitii RC2, care a cumparat din piata circa 13,5% din companie. RC2 a ajuns astfel sa controleze 25% din Albalact. Fondul vizeaza exitul din companie in termen de 1-2 ani, potrivit unui raport publicat in luna noiembrie a anului trecut, si intentioneaza sa colaboreze cu familia Ciurtin in acest proiect.
"Deocamdata nu avem o strategie comuna cu RC2 (in privinta exitului - n.red.), dar analizam toate oportunitatile care apar in piata", spune Raul Ciurtin.
Familia Ciurtin controleaza in prezent 48% din Albalact, Petru Ciurtin detinand un pachet de 31,74%. El a vandut in ultimii ani mai multe pachete de actiuni unor fonduri straine de investitii, precum RC2, Gustavia Balkans sau Julius Baer, care intre timp s-a retras din companie, reducandu-si participatia de la 51% cat detinea in 2005. Atragerea in companie a unor fonduri straine de investitii a jucat insa un rol esential in dezvoltarea acesteia din ultimii ani, in conditiile in care o parte din banii incasati de la acestea au fost reinvestiti in companie prin majorari de capital. In plus, fondurile de investitii au participat la randul lor la majorarile de capital din ultimii ani, prin care compania si-a asigurat resurse pentru investitii si si-a majorat valoarea.
"Am avut sansa sa strangem bani din majorarile de capital, astfel ca am finantat mare parte din investitii din fonduri proprii", explica Raul Ciurtin.
Anul trecut, investitiile companiei s-au ridicat la circa 5 milioane de euro, exceptand finalizarea fabricii noi si achizitia producatorului de branzeturi Raraul, si au fost orientate in special pe constructia unui depozit logistic in Bucuresti si marirea capacitatii fermei de la Vaideei. Anul acesta, Ciurtin estimeaza ca investitiile vor fi mai reduse, de circa 1,5 - 2 milioane de euro si vor fi orientate pe cresterea capacitatii de productie.
Compania nu a publicat inca rezultatele pe 2008, acestea urmand sa fie anuntate in luna aprilie, dupa finalizarea auditului. In primele noua luni din 2008, Albalact a realizat o cifra de afaceri de 134 mil. lei (36,4 mil. euro), in crestere cu 20%, si un profit net de 1 mil. lei, de 5,5 ori mai mic fata de perioada similara a lui 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO