Burse - Fonduri mutuale

Cum a schimbat criza ierarhia brokerilor la Bursă

Cum a schimbat criza ierarhia brokerilor la Bursă
19.12.2010, 23:40 35

În anul 2010 valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate debrokeri la BVB s-a redus de circa trei ori faţă de anul de vârf2007, când Bursa era pe maximele istorice, de la 18,1 mld. lei lacirca 6 mld. lei.

Reducerea tranzacţiilor a fost suportată mai uşor de unelesocietăţi de brokeraj care au reuşit să profite de pe urma crizeimajorându-şi cota de piaţă, în timp ce altele, în special în rândulcelor care lucrează cu investitori străini, au scăzut mai multdecât piaţa.

De exemplu, firma de brokeraj BT Securities a reuşit să-şimajoreze cota de piaţă în ultimii trei ani cu 45% şi a intermediatanul acesta 7,4% din tranzacţiile de la BVB, devenind al doileajucător de piaţă după KBC Securities, a cărei cotă de piaţă s-aredus cu 12%, la circa 10,5%. Cota de piaţă a BRD a urcat de 3,6ori în ultimii ani, în 2010 rulajul fiind propulsat semnificativ detranzacţiile cu acţiuni RRC, în condiţiile în care a fostintermediar al ofertei kazahilor pentru aceste titluri. Firmaindependentă de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediatcele mai multe IPO-uri în ultimii ani şi-a dublat cota de piaţă din2007, ajungând să intermedieze anul acesta 4,15% din tranzacţiilede la BVB. Raiffeisen Capital Investment (RCI) şi UniCredit CA-IBSecurities şi-au văzut însă cotele de piaţă reduse cu 42% şirespectiv 57% în aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO