Burse - Fonduri mutuale

Cum au reacţionat pieţele în aprile 2007, la prima suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu

Cum au reacţionat pieţele în aprile 2007, la prima suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

04.07.2012, 13:25 4000

La 19 aprilie 2007, Parlamentul îl suspenda din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu (aflat la primul mandat), în ciuda faptului că avizul Curţii Constituţionale a susţinut că el nu a încălcat Constituţia.

Cu două săptămâni înainte, premierul liberal Călin Popescu-Tăriceanu dăduse afară de la guvernare partidul preşedintelui, PD. Pentru suspendare a votat o majoritate clară, 332 parlamentari ai PNL, PSD, UDMR, PRM şi PC, iar 108 deputaţi, majoritatea PD, au votat împotrivă.

Pieţele au reacţionat în primele minute după suspendare.

Cursul a urcat rapid de la 3,3350 lei/euro, la 3,3420 lei euro, dar s-a întors la închiderea pieţei la 3,3360 lei/euro.

În ziua suspendării, Bursa de la Bucureşti a deschis cu o scădere importantă, condusă de Petrom. Dar scăderea s-a produs mai ales sub influenţa informaţiilor privind bugetul companie pe acela an şi apariţia la vânzare a 8% din acţiuni, pentru că, la momentul anunţării suspendării, la Bursa de la Bucureşti nu se mai tranzacţiona. Însă pe piaţa la termen de la Sibiu, unde se tranzacţionau contracte la termen pe acţiunile de la Bucureşti, anunţul suspendării a provocat o reacţie emoţională a investitorilor, contractele pe acţiunile de la Bucureşti scăzând consistent.

În timpul dezbaterilor din Parlament pentru suspendarea preşedintelui, la Bursa de la Bucureşti, după scăderea de la deschidere, majoritatea acţiunilor au evoluat pe creştere, recuperând o mare parte a scăderii. De exemplu, la deschidere, indicele BET pierdea 2,2%, dar a închis ziua cu pierderi de 1%. SIF-urile au căzut cu peste 3% în prima parte a zilei, dar au încheiat cu o depreciere de 1,2%.

A intervenit apoi week-end-ul, pentru că suspendarea s-a produs într-o zi de joi. În zilele următoare, pe piaţă, tendinţa leului a fost de apreciere, datorită unor intrări masive de valută.

Economia României era însă, în 2007, în plin având, suspendarea se petrecea după trei ani de creştere robusă şi exista sentimentul că piaţa s-a rupt de orice decizie politică, iar trendul de creştere nu se împiedică de o decizie politică, chiar şi aceea a suspendării unui preşedinte.

Ce scria ZF la prima suspendare a lui Traian Băsescu

Click pe imagine pentru a mări

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO