Burse - Fonduri mutuale

Cum decid cei mai bogati oameni de pe Bursa cu ce broker sa lucreze

Cum decid cei mai bogati oameni de pe Bursa cu ce broker sa lucreze
12.10.2009, 23:30 258

Relatiile de durata dintre milionarii de pe Bursa si brokeriilor se bazeaza pe incredere, servicii de calitate, dar si peprincipiul proximitatii, majoritatea investitorilor mari preferandsa lucreze cu brokerii "de langa casa".

Cele mai mari firme de brokeraj din provincie au reusit sa seimpuna pe piata datorita clientilor mari pe care au reusit sa-iatraga din zona lor geografica, dar si din zonele in care sunt binereprezentate prin sucursale.

Carpatica Invest, firma de brokeraj a Bancii Carpatica dinSibiu, are printre clienti pe cativa dintre cei mai bogati oamenidin judetul Sibiu, cum ar fi Ilie Carabulea, principalul actionaral bancii, Horatiu Cercel, proprietarul companiei de constructiiConcefa Sibiu (COFI), Gheorghe Calburean, actionarul majoritar alDafora Medias (DAFR), si Mircea Vescan, seful Armax-Gaz Medias(ARAX).

De asemenea, BT Securities, firma de brokeraj a BanciiTransilvania, are printre clienti fondatorii bancii, care suntprintre cei mai bogati oameni din Cluj-Napoca, respectiv HoriaCiorcila, Claudiu Silaghi sau Dorel Goia, dar si investitoriputernici din Bucuresti si Constanta, pe care i-a atras datoritasucursalelor deschise in aceste orase.

"Am avut un broker mai vechi care a ajuns la BT Securities.Intre timp a plecat de la BT Securities, dar am fost multumit deserviciile lor, de operativitate si de faptul ca sunt deschisi laconsultanta. Nu ma consult cu brokerul meu ce sa cumpar, ci maimult pe aspecte juridice si imi furnizeaza informatiile despre unsimbol, inclusiv analiza financiara. Eu stau destul de mult peburse, nu numai de la noi, vreo trei ore pe zi le pierd si eu, mauit si pe futures. Bogdan Filip a fost primul meu broker, dupaaceea Mihnea Barbulescu, iar acum lucrez cu Catalin Dumitrescu,toti constanteni", spune fostul arbitru de fotbal ConstantinFratila din Constanta, unul dintre cei mai mari investitori de peBursa, cu un portofoliu de peste 20 mil. euro.

Dumitru Tudor din Bucuresti, care detine pachete semnificativede actiuni la SIF-uri si Biofarm, spune ca lucreaza tot cu BTSecurities, prin care poate tranzactiona si pe bursa din Viena.

"Deciziile de tranzactionare le iau eu, dar ei imi ofera analizesi informatii despre cotatii, dar si posibilitatea de atranzactiona pebBursa din Viena", a precizat Tudor.

Majoritatea firmelor mari de brokeraj de retail au cativainvestitori mari pentru care lucreaza. De exemplu, IFB Finwest, unadintre cele mai mari firme independente de pe piata, a realizat inultimul an tranzactii pentru Ovidiu Tender, Marian Petre Milut,proprietarul producatorului de BCA Prefab, dar si pentru omul deafaceri german Lutz Stache, care a cumparat la inceputul anului unpachet semnificativ din Farmaceutica Remedia Deva (RMAH).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO