Burse - Fonduri mutuale

Cum puteau investitorii să identifice acţiunile câştigătoare în 2010

Cum puteau investitorii să identifice acţiunile câştigătoare în 2010
16.08.2010, 23:40 33

Acţiunile companiilor exportatoare de pe Bursă precum AzomureşTg.-Mureş (AZO) şi Compa Sibiu (CMP) au adus şi în acest an printrecele mai mari câştiguri de pe Bursă, în condiţiile în careafacerile acestora au fost susţinute de revenirea economieimondiale şi au rămas imune la presiunile negative induse cereriiinterne.

Investitorii care au urmărit evoluţia internaţională puteaufolosi aceste informaţii pentru a profita de creşterile economiilordin Vest prin investiţii în acţiuni cu activitate la export.

Pentru prima dată după mulţi ani selecţia acţiunilor a fostcrucială, în condiţiile în care o parte dintre cotaţii s-auprăbuşit, iar altele au înregistrat creşteri substanţiale, indiceleBET arătând în prezent doar o creştere de 1,1%.

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş, careexportă o mare parte a producţiei, au adus investitorilor în acestan un randament de peste 80%, cel mai ridicat din piaţă, iaracţiunile poducătorului de componente auto Compa Sibiu s-auapreciat cu circa 50%. Acţiunile companiilor din energie, precumPetrom, Transelectrica şi Transgaz, s-au numărat, de asemenea,printre pariurile câştigătoare de pe Bursă în acest an,investitorii în aceste acţiuni obţinând randamente cuprinse între30% şi 50%.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au urcat cu 56% în urma creşteriirulajelor intermediate de firma de brokeraj pe Bursă, aprecieri depeste 40% mai consemnând şi acţiunile Aerostar Bacău (ARS),respectiv Altur Slatina (ATL), pe fondul creşterii exporturilor, şiSocep Constanţa (SOCP).

Informaţiile pe care le aveau investitorii la dispoziţie laînceputul anului pentru a alege acţiunile câştigătoare veneau maimult de pe plan extern.

Ce se ştia la ora aceea? Faptul că economia americanăînregistrase în trimestrul III din 2009 o creştere anuală de 2,2%,primul avans după patru trimestre consecutive de scădere. La fel,economia celor 27 de state europene consemna primul plus întrimestrul III din 2009, de 0,3% faţă de trimestrul anterior.

Raportul pe luna noiembrie al comerţului internaţional făcutpublic de INS în debutul anului releva o creştere anuală de 21% aexporturilor României, în timp ce importurile erau încă în scădere,cu 6,7%.

De asemenea, marea majoritate a brokerilor şi administratorilorde fonduri mizau în acest an pe câştiguri din sectorul energetic şide utilităţi, reprezentat la Bursă de acţiunile Petrom, Transgaz şiTranselectrica, potrivit sondajului realizat de ZF la început dean.

În cazul Petrom spre exemplu, preţul ţiţeiului era pe o tendinţăascendentă încă de la începutul anului 2009, când atinsese un minimde circa 30 de dolari/baril. Aprecierile de preţ ale cotaţieipetrolului au avut la bază tot revenirea marilor economii dinrecesiune. Petrom a raportat recent pe primele şase luni ale anuluiun profit cu 77% mai ridicat, respectiv de 1,63 mld. lei, încondiţiile în care cotaţia petrolului a ajuns în prezent la 75 dedolari/baril.

Transgaz Mediaş (TGN) a fost tot timpul una dintre cele maisigure pariuri pe Bursă în condiţiile în care compania a raportatan de an rezultate foarte bune. Veniturile companiei suntreglementate să urce în fiecare an susţinute de avansul tarifelor,astfel că profiturile operatorului naţional de transport aucunoscut o creştere constantă în ultimii ani.

"Transgaz a avut rezultate excepţionale de la un an la altul.Dacă privim istoric şi la cum a mers în 2009, dădea indicii căactivitatea se va încadra în ţintele de profit. Că a făcut unprofit mai mare este o surpriză plăcută. Este o companie caretotdeauna a adus beneficii investitorilor", spune Mihai Chişu,broker la firma de brokeraj IFB Finwest.

Analiştii şi brokerii mizează în continuare pe acţiunileexportatoare şi Transgaz Mediaş, despre care spun că vor rămâne celmai bun pariu pe Bursă.

"Este din ce în ce mai clar că aceste companii exportatoare vorrezista cel mai bine şi o vor duce mai bine decât restul firmelorcare se bazează pe consumul intern afectat de scăderile de salariişi majorarea TVA. Probabil că Petrom va merge bine în continuare,pe sectorul utilităţilor mai mult Transgaz decât Transelectrica,pentru că veniturile acesteia sunt mai reglementate", spune AdrianaMarin, directorul departamentului de analiză din cadrul CA-IBSecurities.

Ea mai spune că evoluţia acţiunilor din sectorul farmaceutic,care a raportat rezultate în creştere şi anul acesta, este subsemnul întrebării în acest moment şi că este posibil ca sectorul depanificaţie să fie avantajat de creşterea preţului la grâu dacăaceste majorări se vor putea transfera în preţuri.

"Sub semnul întrebării este şi dacă cererea la export va rămânela un nivel rezonabil pentru că sunt programe de austeritate în maitoate statele. Este posibil ca rezultatele exportatorilor să fiemai slabe în a doua parte a anului din această cauză. Perspectivelenu sunt atât de roz, dar sunt mai bune faţă de companiile expuse laconsumul intern", consideră Adriana Marin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO