Cum s-a închis şedinţa de tranzacţionare a BVB vineri

21 feb 2014 Autor: Stefan Musgociu

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a crescut cu 0,87%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că majoritatea acţiunilor au continuat să înregistreze rulaje foarte reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu aproape 1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,14% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a crescut cu 0,29%. Indicele reflectă evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea şi a acţiunilor celor cinci SIF-uri.

Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,22% şi 1,08%, iar acţiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au încheiat pe plus cu numai 0,23%, după ce în prima oră au urcat chiar cu 3,74%, în urma anunţului privind achiziţia unui pachet de 5% din acţiunile companiei de către SIF Banat-Crişana (SIF1). SIF Banat-Crişana a cumpărat acţiunile în şedinţa de joi, prin trei deal-uri în valoare cumulată de 38,7 milioane lei (8,5 milioane euro), la un preţ cu 6,67% peste ultima cotaţie de miercuri a titlurilor SIF Muntenia.

Cu acţiunile SIF Muntenia au fost realizate doar transferuri, în sumă de 114.000 de lei.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,95% şi, respectiv, cu 1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu mult sub nivelul de joi, când bursa a consemnat cel mai ridicat rulaj din ultimele trei luni, de 108,3 milioane lei (23,9 milioane euro).

Totuşi, aproape 85% din lichiditatea de joi au reprezentat deal-uri cu acţiunile SIF Muntenia (38,7 milioane lei - 8,5 milioane euro) şi 4,31% din titlurile SIF Moldova (32,5 milioane lei - 7,2 milioane euro), precum şi două tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (20,2 milioane lei).

Dacă în cazul deal-urilor cu acţiunile SIF Muntenia a fost anunţat cumpărătorul, până la închiderea şedinţei bursiere de vineri niciun investitor nu a anunţat implicarea în tranzacţiile negociate cu SIF Moldova.

Mai mult de 80% din rulajul de vineri au reprezentat transferuri cu acţiunile Transgaz (6,2 milioane lei), Banca Transilvania (3,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei) şi Romgaz (1,4 milioane lei).

Tranzacţii de peste 500.000 de lei au mai înregistrat acţiunile BRD (aproape 800.000 de lei), SIF Oltenia (671.000 de lei), OMV Petrom (535.000 de lei) şi Turism Felix (611.000 de lei din care un deal de 608.000 de lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 344.000 de lei, faţă de aproape 1,1 milioane lei în ziua anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1%. Piaţa din Ucraina consemna cea mai vizibilă creştere, de 3,2%, după ce joi a urcat cu 3,8%. În primele trei zile ale săptămânii, bursa din Ucraina a coborât cu aproape 6,2% ca urmare a escaladării protestelor de la Kiev.

 

Cuvinte cheie:
BURSĂ
, ÎNCHIDERE
,

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide