Burse - Fonduri mutuale

Cum puteai să câştigi 200% într-o lună pe Bursă profitând de secetă

Cum puteai să câştigi 200% într-o lună pe Bursă profitând de secetă

Autor: Adrian Cojocar

12.07.2012, 00:06 1277

Contractul la termen pe preţul grâului (simbol bursier GRUE12NOV) lansat de bursa de la Bucureşti la finele anului trecut a adus în ultimele săptămâni unul dintre cele mai mari randamente, un investitor putând obţine câştiguri de circa 200% de la jumătatea lunii trecute ca urmare a avansului preţului la grâu pe fondul recoltei mai slabe care se anunţă în acest an din cauza secetei.

Spre comparaţie, cea mai mare creştere înregistrată de o acţiune în aceeaşi perioadă a fost cea a producătorului Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), ale cărui titluri s-au apreciat cu 37% în urma achiziţiilor realizate de Cătălin Chelu.

Daniel Botănoiu, ministrul agriculturii, a declarat recent că producţia de grâu din acest an va scădea cu 20% faţă de anul trecut, ca urmare a vremii nefavorabile. Recoltele de grâu au fost afectate şi pe plan internaţional de seceta puternică din acest an, fapt ce a condus la o majorare a cotaţiei grâului pe toate bursele de mărfuri străine.

Preţul de referinţă al unui contract pe grâu cu scadenţă în luna noiembrie era ieri de 248,5 euro/tonă, cu 21% mai ridicat faţă de cel de la mijlocul lunii iunie.

Astfel, cine plasa 1.000 de lei, care reprezintă marja minimă, în aceste contracte pe data de 17 iunie putea marca ieri un câştig de peste 2.000 de lei datorită efectului de levier dat de faptul că aceste contracte se tranzacţionează în marjă.

În ciuda randamentelor importante care se puteau obţine, contractele la termen pe grâu aproape că nu sunt deloc tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti.

"Cred că de vină este faptul că nu este suficient cunoscut activul suport al acestor contracte şi este destul de greu pentru un investitor neavizat să-şi dea cu părerea privind evoluţia preţului la grâu care este afectat de factori diverşi la nivel mondial. Sigur că trendul global privind preţul grâului se menţine peste tot. Preţul la grâu diferă de la o scadenţă la alta pentru că se ia în calcul perisabilitatea. Până în luna noiembrie există un cost de depozitare al mărfii", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzacţionare al Broker Cluj, firma de brokeraj care furnizează lichiditatea pe aceste contracte din postura de market-maker.

El a precizat că în principiu contractele la termen pe preţul grâului sunt destinate cu precădere celor care activează în domeniu, respectiv producătorii din panificaţie şi fermierii care cultivă grâu. Cei care activează în domeniul agricol şi al panificaţiei pot să cumpere sau să vândă o anumită cantitate de contracte pe preţul grâului tranzacţionate la Bucureşti cu scopul de a se proteja de evoluţiile nefavorabile ale preţului la grâu.

Spre exemplu, prin utilizarea acestui contract fermierii pot să-şi fixeze un preţ şi o dată dinainte stabilită la care să-şi vândă grâul fără teama că în viitor preţul ar putea să scadă şi să iasă în pierdere. De partea cealaltă, producătorii din panificaţie pot să folosească acest contract pentru a-şi asigura un preţ cert pentru grâu dacă vor să nu fie afectaţi pe viitor de creşterea cotaţiei la grâu.

Contractul poate fi însă utilizat şi de speculatori pentru a miza pe creşterea sau scăderea preţului grâului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO