Burse - Fonduri mutuale

Cuzman le-a suspendat voturile acţionarilor care au cerut dividende mai mari la SIF1

Autor: Andrei Chirileasa

26.04.2011, 19:23 105

Conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1) a stabilit că cele 16fonduri de investiţii care au semnat propunerea de majorare adividendelor introdusă pe ordinea de zi a Adunării Generale aAcţionarilor (AGA) acţionează în mod concertat şi le-a limitatdrepturile de vot cumulate la 1%.

Cele 16 fonduri deţin cumulat circa 6,95% din acţiunile SIF1,iar conducerea SIF a suspendat drepturile de vot aferente unuipachet de 5,95% din acţiuni. Suspendarea drepturilor de vot serealizează pro-rata, proporţional cu pachetele de acţiuni deţinutede fiecare fond.

Pe lista fondurilor se află unii dintre cei mai mari investitoristrăini de pe Bursă precum East Capital, Boradhurst şi ING, dar şifonduri mutuale sau de pensii locale administrate de grupuriconcurente. Fondurile mutuale BT Maxim şi Carpatica Stock suntadministrate de Banca Transilvania, respectiv Carpatica, iar fondulde pensii AZT Viitorul Tău (administrat de Allianz) este concurentcu fondul Vital, administrat de BT Aegon.

Conducerea SIF Banat-Crişana susţine însă că a aplicat literalegii în stabilirea acţiunii concertate pe baza căreia a suspendatdrepturile de vot.

"Articolul 2 din legea 297, punctul 23, spune clar că acţionariicare au o politică comună faţă de un emitent acţionează în modconcertat. Politica de dividend este o politică semnificativă careare impact asupra rezultatelor companiei. Toţi aceşti investitoriau semnat pe aceeaşi listă, susţinând acelaşi text al propunerii şioferind aceeaşi motivaţie. Grupul Raiffeisen, care a venit cu opropunere separată nu a fost concertat", a explicat Ioan Cuzman,preşedintele SIF Banat-Crişana.

De cealaltă parte, investitorii spun că susţinerea aceleiaşipropuneri nu înseamnă acţiune concertată şi cer Comisiei Naţionalea Valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină pentru a clarificasituaţia.

"Acţiune concertată înseamnă un acord scris între acţionariprivind o strategie comună în raport cu compania. Aici este vorbadespre mai mulţi acţionari care susţin o propunere în raport cu SIFBanat-Crişana. Dacă nu am fi semnat toţi, nu s-ar fi întrunit acel5% pentru introducerea pe ordinea de zi a AGA. Ne vom adresa CNVMde la care aşteptăm clarificarea acestei situaţii", a declarat RaduHanga, directorul general al BT Asset Management, administratorulfondului BT Maxim.

Grupul de fonduri susţine majorarea dividendului brut la 0,103lei/acţiune, faţă de propunerea Consiliului de Administraţie alSIF, de 0,06 lei/acţiune. AGA se va desfăşura cel mai probabil joi,28 aprilie, la a doua convocare, fiind aproape imposibil ca laprima convocare (miercuri 27 aprilie) să fie întrunit cvorumulnecesar, în condiţiile în care conducerea SIF a suspendatdrepturile de vot pentru 19% din acţiuni.

Cele mai multe voturi suspendate (reprezentând 13,8% dinacţiuni) aparţin unui grup de 23 de investitori prezumaţi căacţionează în mod concertat cu Banca Transilvania. De pe listă facparte Horia Ciorcilă, preşedintele BT, o serie de firme din grup,câteva firme off-shore din Cipru, dar şi fondul BT maxim, care afost concertat şi în celălalt grup. Fondul BT Maxim deţine aproape1% din acţiunile SIF Banat-Crişana, iar practic voturile sale aufost suspendate de două ori.

Cum defineşte legea "acţiunea concertată"

Persoane care acţionează în mod concertat sunt două sau maimulte persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru aînfăptui o politică comună în legătură cu un emitent. Până la probacontrară, următoarele persoane sunt prezumate că acţionează în modconcertat:

a) persoanele implicate;

b) societatea-mamă împreună cu filialele sale, precum şi oricaredintre filialele aceleiaşi societăţi-mamă între ele;

c) o societate comercială cu membrii consiliului său deadministraţie şi cu persoanele implicate, precum şi aceste persoaneîntre ele;

d) o societate comercială cu fondurile ei de pensii şi cusocietatea de administrare a acestor fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO