Burse - Fonduri mutuale

Dacă Iranul îngheaţă producţia, petrolul va depăşi din nou 50 de dolari pe baril. În ultimele două zile petrolul a crescut cu 3%. Din ianuarie încoace barilul are un plus de 28%

Dacă Iranul îngheaţă producţia, petrolul va depăşi...

Autor: Dan Grigore Ivan

08.09.2016, 00:06 457

Cotaţia petrolului s-a apreciat cu 3% în ultimele două zile, la 47,75 do­lari/baril după ce Iranul a dat sem­ne că s-ar putea ralia efortului co­mun de a îngheţa producţia de pe­trol, în pofida faptului că ţara din ve­cinătatea Golfului Persic a mărit ex­porturile de petrol la un nivel re­cord după ce din ianuarie nu mai este afectată de sancţiunile eco­nomice.

Cu toate acestea, o decizie definitivă nu a fost transmisă de Teheran, multe voci din in­dustria petrolieră iraniană subliniind că pro­ducţia trebuie să crească peste nivelul post-sancţiuni, şi anume 4 milioane de barili pe zi.

În acelaşi timp, avansul cotaţiei petrolului a fost susţinut de datele surprinzătoare privind eco­nomia ame­ricană, fapt ce a condus la o de­pre­ciere a dolarului în raport cu euro de 0,52% de la 1 septembrie până ieri, monedă în care sunt co­ta­te mărfurile lumii, inclusiv pe­trolul.

Astfel, companiile americane ce activează în sectorul serviciilor au înregistrat cea mai mică rată de creş­tere din ultimii şase ani, după ce vineri autorităţile de peste Ocean au anun­ţat că cea mai mare eco­­nomie a lumii a creat doar 151.000 locuri de muncă, faţă de cele 180.000 estimate de analişti. Aceste date fac tot mai puţin probabilă o decizie din par­tea băncii centrale americane privind mărirea ratei de politică monetară în septembrie.

De asemenea, după ce Rusia şi Arabia Saudită au semnat un acord prin care se urmă­reşte menţinerea unui nivel de stabi­litate asupra cota­ţiei aurului negru, mulţi inves­ti­tori au interpretat acest semn drept un preambul care pregăteşte de fapt coop­tarea Rusiei - ţară ce nu face parte din OPEC - în pro­cesul de îngheţare a producţiei, fapt ce a condus la o apreciere rapi­dă şi puternică a cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale. 

Pe 20 iunie 2014 preţul barilului de petrol Brent era 114 dolari, ajungând astăzi la 47,75 dolari, echivalentul unei deprecieri de 58%.

Mai mult, pe 15 ianuarie 2016 cotaţia barilului de petrol Brent a atins 28,94 dolari - minimul ultimilor cinci ani – pe fondul îngrijorărilor privind starea economiei mondiale ce au definit pieţele financiare în ianuarie. Cu toate acestea, de la începutul acestui an cotaţia barilului s-a apreciat cu 28%, în condiţiile în care dolarul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană cu 3,63% în aceeaşi perioadă, până la o paritate de 1,1250 dolari per euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO