Burse - Fonduri mutuale

Dafora lui Călburean vrea să facă apel împotriva deschiderii falimentului

Dafora lui Călburean vrea să facă apel împotriva...

Autor: Tibi Oprea

11.10.2023, 15:12 394

Dafora (simbol bursier DAFR) companie de foraj deţinută de omul de afaceri Gheorghe Călburean (49,96%) şi una dintre cele mai importante companii din Mediaş, a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că va formula apel împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu din 9 octombrie de deschidere a procedurii falimentului.

Operatorul bursier a suspendat marţi acţiunile DAFR de la tranzacţionare după ce compania inclusă pe lista specială de observare a anunţat că Tribunalul a admis cererea formulată de Discret Plaza pentru deschiderea falimentului şi a decis începerea operaţiunii şi dizolvarea societăţii.

În dosarul deschis în iunie 2015 apar 19 creditori, printre care Telekom România Communications şi RCS & RDS. CITR – Filiala Cluj SPRL a fost desemnat lichidatorul judiciar. Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă suplimentară este 22 noiembrie 2023, iar termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi publicarea în BPI a tabelului suplimentar este 22 ianuarie 2024.

În iunie 2015, Dafora, un business de 200 mil. euro controlat de omul de afaceri George Călburean, a anunţat printr-un comunicat sec că se predă în faţa barilului ieftin, cerându-şi singur insolvenţa. Compania avea mai mulţi creditori bănci şi IFN-uri.

În T1/2023, Dafora a raportat o pierdere de 1,4 mil. lei, de la o pierdere de 2,7 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, la venituri de 7,6 mil. lei, în urcare cu 458%, conform datelor din raportul financiar trimestrial.

„În trimestrul I 2023 se constată o creştere a cifrei de afaceri faţă de cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a derulării proiectelor. Rezultatul din exploatare este unul negativ, fiind influenţat de lipsa investiţiilor in acest domeniu strategic in actualul context politicoeconomic. Rezultatul financiar este negativ”, notează compania.

Anul trecut Dafora a realizat venituri de 11,9 mil. lei, comparativ cu 83,6 mil. lei în 2021, rezultând astfel un declin de 85,8%. Grupul a avut o pierdere de 2,5 milioane de lei anul trecut, de la o pierdere de 3,4 milioane de lei în 2021.

Dafora are 12,5 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie 49,96% de Gheorghe Calburean, în timp ce Foraj Sonde SA, o altă companie listată la bursă, deţine 12% din numărul de acţiuni. De la începutul anului, acţiunile DAFR înregistrează o creştere de 3,5%, pe fondul unor tranzacţii de 561.500 de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO