Burse - Fonduri mutuale

De ce au scăzut acţiunile OMV Petrom cu 3% în ultimele minute ale şedinţei de joi?

De ce au scăzut acţiunile OMV Petrom cu 3% în ultimele...

Autor: Eduard Ivanovici

31.08.2023, 18:22 6221

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze naturale, s-au depreciat joi, 31 august cu 3,1%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de circa opt milioane de lei, în contextul în care, cu doar câteva minute înainte de închiderea şedinţei, scăderea era de doar 0,35%, conform datelor BVB.

Prin contrast, indicele de referinţă BET a coborât astăzi cu 0,01%, în timp ce BET-NG, unde sunt incluse companiile de pe Piaţa Principală a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, s-a depreciat cu 0,68%.

„Închiderea de astăzi a fost marcată de finalul de lună, moment în care se mai efectuează schimburi de pachete si rebalansări. Însă astăzi a fost diferit faptul că închiderea a adus mai multe tranzacţii si dinamici decât de obicei, fiind vorba şi de modificări/includeri ale companiilor in indicii MSCI. Petrom însă nu a avut modificări pe indici”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Totuşi, poate fi vorba despre un fond de pensii Pilon II care şi-ar fi marcat din profituri sau care a realizat o nouă rebalansare în portofoliu, adaugă reprezentantul societăţii de intermediere.

Acţiunile SNP au plus 26,7% anul acesta, faţă de un avans de 13,7% pe BET şi o creştere de 16,5% în cazul BET-NG.

În T2/2023, OMV Petrom a raportat o reducere semnificativă a veniturilor din vânzări consolidate, cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Influenţa negativă a fost cauzată de preţurile mai scăzute la mărfuri şi de volumele mai reduse în vânzările de produse petroliere şi energie electrică, care au fost parţial compensate doar de volumul mai mare de gaze naturale vândute.

Compania a raportat o pierdere de 537 de milioane de lei în T2/2023, de la un profit de 2,9 miliarde de lei în perioada similară de anul trecut, în special pe fondul taxelor de solidaritate solicitate de coaliţia PSD-PNL marilor companii din energie. Vânzările au însumat 8,4 miliarde de lei, de la 13,7 miliarde în S1/2022.

La nivel semestrial, Petrom a anunţat un profit net de 944 milioane de lei, în scădere cu 80% de la cel de 4,6 miliarde de lei din prima jumătate a lui 2022. Vânzările au fost de 17,8 miliarde de lei, minus 30%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO