Burse - Fonduri mutuale

De ce cresc acţiunile OMV Petrom joi cu 3%?

De ce cresc acţiunile OMV Petrom joi cu 3%?

Autor: Eduard Ivanovici

29.06.2023, 16:15 3169

Acţiunile OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, se apreciau cu 3,03% în după-amiaza zilei de joi, 29 iunie, pe fondul unor tranzacţii de aproximativ 8,7 milioane de lei, la o capitalizare care ajungea la circa 32 de miliarde de lei. Indicele principal BET se aprecia totodată cu 2,6%, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti. La un moment dat, creşterea acţiunilor SNP de astăzi era de 3,5%.

„Tot ce se întâmplă pe piaţă, văzând creşterile de ieri şi astăzi, vine ca urmare a optimismului transmis de faptul că oferta Hidroelectrica se va încheia cu succes, cel puţin tranşa investitorilor de retail cred că va fi subscrisă de trei ori astăzi. Subscrierile continuă până pe 4 iulie şi cred că în toată piaţa există un optimism conform căruia, odată cu venirea Hidroelectrica pe piaţă, bursa românească şi emitenţii vor apărea pe radarele unor investitori de calibru mai mare”, spune Lucian Isac, CEO al societăţii de brokeraj Estinvest, pentru ZF.

Astăzi, OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziţionarea mai multor proiecte privind construcţia de parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, cu o putere instalată de 710 MW. Construite de firma daneză Jantzen Renewables ApS, parcurile se vor număra printre cele mai semnificative proiecte de acest tip din Europa de Sud-Est, putând alimenta echivalentul consumului anual a aproximativ 280.000 gospodării din România. Finalizarea tranzacţiei este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor, când proiectele vor ajunge la stadiul „gata de construit”, conform unui comunicat de presă.

De la începutul anului, acţiunile SNP sunt pe plus cu 22%, pe un rulaj de 726 de milioane de lei. Prin contrast, BET şi BET-NG – unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi de la BVB – afişează dinamici de plus 8%, respectiv 14% în acest interval.

Evoluţia din ultima perioadă a acţiunilor SNP vine şi în contextul în care investitorii anticipează anunţarea unui dividend special, precum cel de anul trecut.

„Suntem de părere că bilanţul nostru este suficient de solid şi că ar trebui să fim în măsură să plătim un dividend special la jumătatea acestui an“, a declarat luna trecută Alina Popa, director fi­nanciar al OMV Petrom.

Societatea a plătit la începutul lunii iunie 2,3 miliarde de lei către acţionari sub formă de dividend din profit istoric de peste 10 miliarde de lei din 2022.

„Compania a făcut referire în rapoartele financiare despre o eventuală distribuţie de dividend suplimentar undeva la jumătatea anului. Deci mă aştept ca în perioada următoare, poate chiar foarte curând, să apară un comunicat cu o eventuală convocare a adunării generale a acţionarilor care să aibă în vedere distribuirea unui dividend special. Acesta ar fi un motiv pentru care acţiunea se apreciază”, continuă CEO-ul Estinvest.

Recent, OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia istorică de a începe dezvoltarea perimetrului Neptun Deep. Anterior, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei a anunţat descoperirea unor noi resurse în perimetrul Verguleasa din Oltenia şi lângă Târgovişte, respectiv 30 de milioane de barili de petrol, ceea ce la preţurile curente înseamnă zăcăminte cu o valoare de aproximativ 10 miliarde de lei.

„Ştirile cu Neptun Deep şi zăcămintele au apărut acum două săptămâni, când piaţa era amorţită şi aştepta Hidroelectrica, iar investitorii stăteau cu banii pe tejghea. Au apărut atunci ştirile, însă preţul n-a mişcat”, adaugă Lucian Isac.

Compania cu acţionariat majoritar austriac a raportat vânzări de 9,47 miliarde de lei în primele trei luni din an, în coborâre cu 20% prin comparaţie cu perioada similară din 2022, şi un profit de 1,48 miliarde de lei, în scădere cu 15%, arată raportul trimestrial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO