Burse - Fonduri mutuale

De ce spun analiştii că acţiunile Petrom şi-au epuizat potenţialul de creştere?

De ce spun analiştii că acţiunile Petrom şi-au epuizat potenţialul de creştere?
24.08.2010, 23:58 21

Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) s-au apropiat înultimele luni de valoarea pe care analiştii o consideră ca fiind"corectă", iar o creştere semnificativă a acţiunilor pestenivelurile actuale este puţin probabilă, deşi rezultatele pe primulsemestru au fost în creştere.
Analiştii firmei de brokeraj KBC Securities consideră că unuldintre principalii factori de risc pentru evoluţia acţiunilorPetrom în perioada următoare este legat de intenţia statului de avinde pe Bursă un pachet de 9,8% din acţiunile companiei, care arputea crea o supraofertă în piaţă, deşi OMV şi-a declarat interesulpentru acest pachet.
De asemenea, stagnarea producţiei de hidrocarburi după 2010 este unalt factor care va frâna evoluţia Petrom.
Compania se confruntă şi cu riscul creşterii redevenţelor plătitestatului român pentru producţia de petrol, începând din 2013.
Grupul austriac OMV a obţinut la privatizare, în 2004, o redevenţăfixă de 9% pe an până în 2013, nivel extrem de favorabil încomparaţie cu taxele plătite de companiile petroliere la nivelinternaţional.
În plus, planul Petrom de restructurare a segmentului de rafinareşi marketing (R&M), care a dat parţial roade în primulsemestru, este destul de lent, consideră analiştii.
KBC şi-a majorat estimarea privind profitul net al Petrom în acestan, de la 1,9 mld. lei la 2,7 mld. lei, dar şi-au redus estimărilepentru anii următori, motivând că estimările anterioare privindreducerea costurilor au fost prea optimiste.
Petrom a raportat un profit net de 1,63 mld. lei (392 mil. euro) înprimul semestru, în creştere cu 77% faţă de perioada similară a lui2009, pe fondul unei creşteri semnificative a preţului barilului depetrol.
Acţiunile Petrom au crescut cu 35% de la începutul anului, unadintre cele mai mari creşteri de pe Bursă. În ultimul an, titlurileSNP au câştigat 31%, creştere mult peste cea a altor companii dinsector. De exemplu, acţiunile grupului OMV, acţionarul majoritar alPetrom, au pierdut 2% în ultimul an.
Nu întâmplător, majoritatea analiştilor care urmăresc sectorulpetrolier din regiune consideră că în acest moment acţiunile OMVsunt mai atractive decât cele ale Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO