Burse - Fonduri mutuale

De la cine poate strange statul 1 mld. € de pe Bursa?

De la cine poate strange statul 1 mld. € de pe Bursa?
18.04.2010, 23:05 21

Proiectul Guvernului de a atrage peste un miliard de euro pentruun fond administrat de Ministerul Economiei, prin vanzarea pe Bursaa unor participatii minoritare din portofoliul ministerului, arputea transforma in urmatorii ani Bursa de la Bucuresti intr-unadintre cele mai atractive din regiune, in conditiile in care pelista de participatii pe care statul vrea sa le vanda se regasescactiuni in companii importante precum Petrom, Transgaz, Romgaz saudistribuitorii de gaze GDF Suez Energy si E.ON Gaz Distributie.

Una dintre intrebarile care apar in acest caz este insa dacapiata de capital locala are destula forta pentru a atrageinvestitori pentru toate aceste oferte, de la care sa stranga pesteun mld. euro.

"Eu cred ca proiectul e realizabil. Asteptarile ar trebui sa fiealtele decat in 2007, cum si valoarea companiilor ar fi alta decatcand s-au listat Transelectrica si Transgaz, insa merita incercat.Eu sunt convins ca se pot constitui sindicate de intermediere dinbanci, care sa aduca investitori straini pentru aceste oferte",crede Nicolae Ghergus, directorul general al firmei de brokerajConfident Invest.

Spre deosebire de perioada 2006-2007, cand o listare a uneicompanii mari pe Bursa ar fi fost greu de realizat faraparticiparea semnificativa a fondurilor de investitii straine, acumGuvernul se poate baza pe o sustinere semnificativa si din parteainvestitorilor locali.

Fondul Proprietatea are peste 500 milioane de euro decheltuit

Principalul investitor in cadrul unor viitoare oferte de vanzaresecundare sau primare derulate de Ministerul Economiei ar putea fiFondul Proprietatea, care dispune in prezent de lichiditati invaloare de peste 500 mil. euro din dividendele incasate in ultimiiani si din exiturile din companii precum CEZ Distributie, CEZVanzare sau Centrofarm Bucuresti.

Pe de alta parte, politica de investitii a Fondului, care va fiadministrata de americanii de la Franklin Templeton, are multelimitari impuse de stat, astfel ca Fondul nu va putea, de exemplu,sa vanda participatii importante din portofoliu, fara acordulactionarilor, insa va putea sa si le mareasca.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) sunt si eleintr-o pozitie financiara buna, care le-ar permite sa cumpereactiuni in cadrul unor oferte ale companiilor de stat.

SIF-urile aveau la finele lunii martie lichiditati de peste 140mil. euro plasate in depozite bancare si titluri de stat. Sefiicelor cinci SIF-uri sustin ca incearca sa schimbe strategiaacestora si sa reduca dependenta fata de banci, astfel ca SIF-urilear putea de exemplu sa-si vanda din participatiile bancare, cum aufacut in ultima perioada la BRD, pentru a face rost de lichiditatipentru alte investitii.

Nu in ultimul rand, fondurile de pensii, care dispun de intraride capital tot mai mari, ar putea gasi in viitoarele oferte deactiuni de stat o alternativa de plasament la oferta actuala de peBursa, care este inca destul de saraca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO