Burse - Fonduri mutuale

Default-ul Dubaiului ii face pe brokeri sa se intrebe cine mai urmeaza

Default-ul Dubaiului ii face pe brokeri sa se intrebe cine mai urmeaza
29.11.2009, 23:25 24

Brokerii vad un sfarsit de an extrem de volatil pentru bursalocala, evolutie data in principal de pietele extene, dar si deincertitudinile politice interne, legate de formarea unuiguvern.

"Va fi un sfarsit de an destul de volatil pentru piata locala.Sunt atat factori interni, precum pragul la SIF-uri, careindiferent de ce vot va primi din partea Camerei Deputatilor, vacreste volatilitatea prin intrarea speculatorilor in piata, saurezultatul alegerilor, de unde investitorii asteapta formarea unuiguvern intr-un timp cat mai scurt, cat si factori externi. Pepietele internationale incepe sa se simta un iz de neliniste sineincredere, si din ce in ce mai mult se contureaza impresia unuinou bubble, de mai mica amploare, ce-i drept", a declarat MihaiChisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

In sedinta de vineri, principalii indici s-au pastrat pe minus,cea mai mare corectie fiind inregistrata de companiile energetice,grupate sub indicele BET-NG, care a coborat cu 2,3% fata dereferinta. Societatile financiare au reusit sa incheie pe plus, cu un avans de 0,5%, cea mai bunaevolutie la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1), care au urcat cu aproape 1%.

In top au urmat cresterile SIF Muntenia (SIF4) si SIFTransilvania (SIF3), de 0,7% fiecare.

In sectorul bancar, doar titlurile Bancii Transilvania (TLV) aureusit sa inchida pe plus, cu un avans de aproape 0,5% fata dereferinta. Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat cea maimare corectie dintre titlurile bancare, de aproape 2%, coborand lapretul de 0,1 lei/titlu.

"Intrebarea care vine odata cu default-ul Dubaiului este cine sicati vor mai intra in faliment. Astfel de stiri schimba opiniainvestitorilor si daca mai descopera si altele, increderea dinpiata incepe sa fie perimata, iar nelinistea investitorilor seintensifica. Plus de asta, se mai pune problema daca revenirea atatde rapida a burselor va fi sustinuta si de o revenire la fel derapida a economiei pe ansamblu. Pana acum economiile lasa impresiaca nu pot tine pasul cu revenirea burselor, iar acest lucruinseamna ca pietele vor trebui sa se corecteze", a continuatChisu.

Cea mai mare corectie dintre companiile energetice a fostconsemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coboratcu peste 4,5%, la nivelul de 0,06 lei/actiune. Tot insectorul energetic, actiunile societatilor de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 3,1% sirespectiv 0,3% fata de referinta.

"In orice caz piata locala va ramane extrem de sensibila laevolutiile externe. Este important ca investitorii sa nu-si piardaincrederea, iar un prim pas ar fi intrarea intr-o stare denormalitate la nivel politic", a incheiat Chisu.

Principalele piete europene au pastrat in sedinta de vineritendinta ascendenta din ultimele saptamani, inregistrand aprecieride peste 1%. Indicele german DAX a urcat cu 1,3%, in vreme ceindicatorul britanic FTSE s-a apreciat cu 1%, urcand la nivelul de5.200 de puncte.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutiile principalelor piete internationale, care pastreazatendinta ascendenta in ciuda climatului economic, care seinrautateste.
  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimelesedinte au inceput sa inregistreze corectii.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul pretului la petrol, care continua sacreasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO