Demisia lui Roiss de la cârma OMV a ajuns unealtă politică pentru Austria. Statul vrea un rol mai puternic în companiile strategice

17 oct 2014 Autor: Radu Bostan

Gerhard Roiss, (62 de ani) s-a alăturat OMV în 1990, ocupând de-a lungul anilor mai multe posturi de management, de la şef al diviziei de distribuţie până la vicepreşedinte al board-ului.

În 2011 a devenit CEO al OMV, succedându-i lui Wolfgang Ruttenstorfer, cel care conducea grupul la momentul privatizării Petrom

Demisia lui Gerhard Roiss de la şefia OMV şi căutarea unei noi strategii pentru grupul petrolier care controlează Petrom se suprapun cu o schimbare de strategie şi la nivelul guvernului Austriei. Statul austriac urmăreşte să-şi întărească implicarea în economie şi să recapete controlul asupra companiilor active în sectoare strategice. Liderii politici de la Viena nu au ezitat să arate cu degetul turbulenţele din managementul OMV pentru a justifica necesitatea noii politici.

Cancelarul austriac Wer­ner Faymann a declarat că remanierea de la OMV a fost „haotică“, dar că eveni­mentele de la vârful grupului petrolier demonstrează vali­ditatea planului Guvernului de a reor­ganiza OIAG, agenţia care adminis­trează participaţiile statului în industrie şi care deţine 31,5% din acţiunile OMV. Grupul  OMV este cel mai mare acţionar al celei mai mari companii româneşti, Petrom, cu 51% din capital.

Consiliul de supraveghere al insti­tu­­ţiei este format din 15 directori din me­­diul de afaceri şi profesori univer­si­tari, o treime din ei fiind numiţi de fac­­­torul politic. Restul membrilor sunt aleşi de consilierii înşişi, sistem descris de Faymann ca fiind „clica autoreale­gerii“, potrivit televiziunii publice ORF.

Guvernul doreşte să elimine acest parteneriat public-privat, care datează de pe vremea guvernelor de dreapta de la începutul anilor 2000, şi să facă astfel încât întreg consiliul (a cărui compo­nenţă ar putea fi redusă la şase membri) să fie ales de politicieni. Cele două par­tide care formează coaliţia de guver­nământ au căzut de acord să înainteze către Parlament o lege de reformă a OIAG până în luna martie 2015. În paralel cu cancelarul, şi alte nume grele din administraţia de la Viena au atacat OIAG pentru gestio­narea „dezas­truoasă“ a relaţiei cu Gerhard Roiss, mai ales faptul că acesta nu a fost concediat direct, ci va mai rămâne la post până în iunie 2015.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2014

 

Cuvinte cheie:
omv
, politica
, companii
, austria
, demisie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide