Burse - Fonduri mutuale

Deputaţii le promit investitorilor un prag mai mare la SIF-uri până la Crăciun

Deputaţii le promit investitorilor un prag mai mare la SIF-uri până la Crăciun

Autor: Roxana Daniela Pricop

13.09.2010, 23:25 30

Din martie, proiectul legislativ de majorare a pragului dedeţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor s-a blocat laComisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Comisia trebuiesă elaboreze raportul final pe baza căruia deputaţii vor vota înplenul Camerei modificarea legii pieţei de capital şi ridicareapragului de deţinere la SIF-uri.

Dacă în primăvara acestui an, deputaţii motivau amânarea dezbateriiproiectului prin faptul că poartă discuţii cu principalii actori depe piaţa de capital privind adăugarea unor amendamente şi căaşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului, după celedouă luni de vacanţă parlamentară, situaţia este neschimbată.

Între timp, Guvernul a fost remaniat, Bursa aşteaptă aprobareapentru un nou director general, iar Comisia Naţională a ValorilorMobiliare aşteaptă ca Parlamentul să îi aprobe al doileavicepreşedinte, post rămas vacant după ce mandatul lui Paul Miclăuş(susţinut de PNL) a expirat.

"Aşteptăm un nou punct de vedere din partea Guvernului, având învedere că anul trecut, Guvernul a respins eliminarea pragului laSIF-uri, proiectul de atunci nu făcea însă referire la majorareapână la 5%, ci la eliminarea pragului. Sperăm că până la fineleacestei sesiuni parlamentare plenul Camerei Deputaţilor să ia odecizie asupra pragului la SIF-uri", a spus Adrian Niţu, secretaral Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Senatorul Ovidiu Marian, preşedinte al Comisiei pentru buget,finanţe şi pieţe de capital din Senat şi iniţiator al proiectuluilegislativ, este mai optimist şi speră ca în prima parte a luniioctombrie, proiectul să intre în dezbaterea plenului CamereiDeputaţilor.

"Proiectul ar putea ajunge în plenul Camerei în prima jumătate alunii octombrie, dacă în septembrie Comisia de buget elaboreazăraportul. În perioada următoare, voi purta discuţii cu deputaţiidin Comisie pentru a vedea în ce stadiu se află discuţiile", a spusel

Anul trecut, proiectul de ridicare a pragului şi fiecare pas făcutînspre adoptare (la Curtea Constituţională, Senat) a aprins pestemăsură entuziasmul investitorilor de pe piaţa de capital, acţiunilecelor cinci SIF-uri înregistrând creşteri puternice. Ultima ştirepozitivă a venit la începutul lui februarie 2010, când comisiileeconomică şi juridică din Camera Deputaţilor au avizat pozitivproiectul de lege. Din primăvara acestui an, entuziasmulinvestitorilor s-a mai temperat în principal din cauza amânărilorintervenite în procedura de adoptare. O reluare a discuţiilor nu vamai entuziasma investitorii la fel ca anul trecut, sunt de părerebrokerii.

"Deşi au fost amânări, cred în continuare că sunt şanse ca problemapragului să fie tranşată anul acesta. Investitorii însă s-au maicalmat şi cred că nu vom mai asista la fluctuaţii ale acţiunilorSIF-urilor ca anul trecut pe aceeaşi ştire", este de părere MariusTrif, director general al societăţii de brokeraj CarpaticaInvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO