Burse - Fonduri mutuale

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties cheamă acţionarii pentru a aproba o emisiune de obligaţiuni de până la 300 mil. euro pentru optimizarea costurilor de finanţare şi refinanţarea unor împrumuturi

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties cheamă...

Autor: Eduard Ivanovici

21.03.2024, 18:39 6383

One United Properties (simbol bursier ONE), dezvoltator imobiliar cu o capitalizare de 3,7 miliarde de lei, şi-a convocat acţionarii pe 25 aprilie 2024, dată la care aceştia vor vota distribuirea unor dividende de 38 de milioane de lei, cât şi o potenţială emisiune de obligaţiuni corporative.

„Dorim să vă atragem atenţia asupra a două puncte importante de pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare: propunerea de ridicare a drepturilor de preferinţă de subscriere pentru o potenţială majorare de capital social şi o potenţială emisiune de obligaţiuni”, reiese din convocatorul publicat la Bursă.

Desfăşurarea unei emisiuni de obligaţiuni, în valoare de până la 300 de milioane de euro (sau echivalent în orice altă monedă), ar permite optimizarea costurilor de finanţare şi refinanţarea împrumuturilor existente cu soluţii de finanţare mai avantajoase, scriu reprezentanţii One.

„Preferăm finanţarea bancară în detrimentul emiterii de obligaţiuni, dat fiind nivelul actual ridicat al ratelor de dobândă. Totuşi, anticipăm posibilitatea scăderii acestor rate, iar în următorii 2-3 ani, piaţa de obligaţiuni ar putea deveni o opţiune viabilă de finanţare”, conform raportului.

One United a avut o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 30% prin comparaţie cu anul precedent, şi un profit net cu 9% mai mare, ajuns la 443,2 milioane de lei. Acţiunile se tranzacţionează în scădere cu 1,2% anul acesta şi în creştere cu 14% în ultimele 12 luni, sub media pieţei din aceste perioade, reflectată de indice de referinţă BET. Grupul este deţinut în proporţii egale de 27,7% de OA Liviu Holding şi Vinci Ver Holding, vehiculele de investiţii ale cofondatorilor Liviu Diaconescu şi Victor Căpitanu.  

„Aprobarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative şi/sau a uneia sau mai multor emisiuni individuale de obligaţiuni nominative, în formă dematerializată şi neconvertibile, garantate sau negarantate, după caz, cu sau fără discount, cu o valoare totală de maximum 300.000.000 EUR sau echivalentul acestei sume în orice altă monedă, denominate în euro şi/sau lei şi/sau in orice altă monedă, cu o rată a dobânzii fixă sau variabilă, după caz şi cu o scadenţă care nu va depăşi 10 ani (prin raportare la fiecare emisiune), derulate pe o perioadă de maximum 3 ani de la data aprobării de către AGEA”, se mai arată în convocator.

Pe ordinea de zi a acţionarilor se mai află aprobarea distribuirii unor dividende de 38 milioane de lei, respectiv un dividend brut pe acţiune de 0,01 lei, ceea ce asigură un randament de 1% în funcţie de preţul de tranzacţionare de 0,976 lei pe unitate.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO