Burse - Fonduri mutuale

Digi închide cu un avans de 3% al acţiunilor şi de 11% pentru cei care au luat cu discount. Lucian Anghel, preşedintele BVB: „Cu ajutorul Digi, capitalizarea com­pa­niilor româneşti listate depăşeşte 20 miliarde de euro.”

Digi închide cu un avans de 3% al acţiunilor şi de 11%...

Autor: Liviu Popescu

17.05.2017, 00:08 1725

Acţiunile Digi Com­muni­cations (DIGI) au intrat la tranzacţionare în prima şedinţă bur­sieră cu o creştere de 3% faţă de preţul de ofertă de 40 de lei şi au închis la 41,2 lei, fiind singurele din domeniul de telecomunicaţii care sunt listate la Bucureşti până în pre­zent, ceea ce oferă posibilitatea diversi­ficării portofoliului.

Faţă de investitorii care au cum­părat cu discountul de 7%, adică la un preţ de 37,2 lei, acţiunile Digi au închis la o valoare mai mare cu 10,75%. Pentru cei cu discountul de 38,8 lei, prima zi de tranzacţionare cu acţiuni Digi s-a terminat cu un avans de 6,2%.

Rulajul cu acţiuni Digi de ieri s-a ridicat la 63 milioane de lei, fiind efectuate un număr de circa 3.300 de tran­zacţii. Spre comparaţie, locul doi în topul rulajelor cu acţiuni pe piaţa re­gular a fost adjudecat de Banca Transil­vania, cu circa 16 mil. lei.

„Piaţa de capital din România stabileşte noi recorduri şi face paşi rapizi spre un nou statut, devenind astfel mai atractivă atât pentru com­paniile care vor să se listeze, cât şi pentru investitorii care vor să-şi diver­sifice portofoliul sau să facă primul pas spre piaţa de capital”, spune Lucian Anghel, preşedintele BVB. El adaugă că listarea Digi va îndemna şi alte com­panii antreprenoriale să se listeze. „Cu ajutorul Digi, capitalizarea com­pa­niilor româneşti listate depăşeşte 20 miliarde de euro”, spune Anghel.

Pe parcursul zilei de ieri acţiunile Digi au ajuns chiar şi la preţul de 43,5 lei, deci cu 9% peste preţul de ofertă, dar nu au scăzut sub pragul de 41 de lei, potrivit informaţiilor de la bro­keri. Acţiunile au deschis şedinţă de ieri la 41,7 lei, în creştere cu 4,3% faţă de preţul de ofertă de 40 de lei, în ceea ce a fost cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private. Ieri la ora 10:00 acţiunile Digi urcau cu 9% faţă de preţul de ofertă, până la 43,5 lei. Cel mai probabil acţiunile Digi au fost vândute de in­ves­ti­torii care au subscris la discountul de 7% şi au vrut astfel să-şi marcheze profitul.

Pe de altă parte cei care au subscris în ofertă nu au obţinut volumul de acţiuni dorit, din cauza ratei mici de alocare de 5,1% şi au dorit să achiziţioneze acţiuni supli­mentare.

„Primul emitent din sectorul telecom vine la Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a unei operaţiuni de piaţă de succes. Faptul că ?ncep să intre la bursă companii din sectoare economice tot mai diverse şi dinamice arată gradul de diversificare şi de modernizare al pieţei de capital româneşti”, spune Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de valori Bucureşti. Astfel bursa românească numără 87 de emitenţi pe segmentul principal de tranzacţionare.

Un număr de 23,91 milioane de acţiuni au fost incluse în oferta DIGI, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de societate. La un preţ de 40 de lei pe acţiune, rezultă că valoarea ofertei a fost de aproximativ 950 milioane de lei. Spre comparaţie, valoare ofertei de listare a MedLife din decembrie a fost de 250 mil. lei.

„Ceea ce am făcut a fost un efort susţinut să ne listăm aici (la Bucureşti -n.red). Au fost multe discuţii dacă o listare duală nu ar fi mai prielnică, nu le-ar da investitorilor o mai mare încredere atât în companie cât şi în tranzacţie. Dar am fost convinşi că noi, o societate românească, ar trebui să ne listăm, la Bucureşti, odată pentru clienţi şi doi pentru noi şi nu în ultimul rând pentru piaţa de capital, care are şansa de a-şi îndeplini menirea: de a uni capitalul cu anteprenoriatul românesc”, spune Serghei Bulgac, directorul general al Digi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO