Burse - Fonduri mutuale

Din folclorul pieţelor: Vreţi să aflaţi cum va evolua bursa în 2012? Urmăriţi Super Bowl! Cel mai vizionat meci de pe planetă se joacă duminică, 5 februarie

Din folclorul pieţelor: Vreţi să aflaţi cum va evolua bursa în 2012? Urmăriţi Super Bowl! Cel mai vizionat meci de pe planetă se joacă duminică, 5 februarie

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2012, 20:57 510

La fiecare început de an se fac pariuri privind evoluţia pieţelor de capital, iar analiştii şi investitorii caută să se lege de toate statisticile posibile în încercarea de a prezice unde se vor plasa indicii la finalul anului.

În SUA, se fac corelaţii între evoluţia pieţei şi orice eveniment mai important, de la rezultatul alegerilor prezidenţiale sau parlamentare până la câştigătorul din fiecare an al campionatului de fotbal american, pe baza statisticilor din trecut.

Unul dintre cei mai populari indicatori este câştigătorul Super Bowl (finala campionatului de fotbal american în care se înfruntă câştigătorii celor două divizii: American Football Conference - AFC şi National Football Conference - NFC).

Statistica spune că în anii când reprezentanta AFC a câştigat Super Bowl, bursa a mers mai slab decât în anii când trofeul a fost câştigat de reprezentanta NFC. Analiştii unei firme de consultanţă au calculat că în anii când NFC a câştigat Super Bowl indicele american S&P 500 a crescut în medie cu 10,3% (de la data disputării meciului până la finalul anului), iar în anii când AFC a câştigat creşterea medie a fost de 3,1%.

NFC a câştigat Super Bowl de 24 de ori, iar în 18 rânduri bursa americană a închis anul pe plus. AFC a câştigat Super Bowl de 21 de ori, iar de 9 ori bursa americană a scăzut.

Totuşi, în ultimii patru ani tradiţia nu s-a mai respectat. De exemplu, în 2008, reprezentanta NFC a câştigat Super Bowl, iar bursa a scăzut apoi cu 30%, iar în 2009 a câştigat o echipă din AFC, iar indicele S&P 500 a crescut cu 28,4%.

New York Giants - New England Patriots, un meci din care bursele pierd

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO