Burse - Fonduri mutuale

Două anunţuri similare cu efecte diferite: SIF3 a crescut cu 3%, iar SIF1 a pierdut 3,5% după anunţarea dividendelor

Două anunţuri similare cu efecte diferite: SIF3 a crescut cu 3%, iar SIF1 a pierdut 3,5% după anunţarea dividendelor

Autor: Andrei Chirileasa

06.03.2012, 00:06 1914

Anunţurile convocării adunărilor generale ale acţionarilor (AGA) la SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) şi, în special, propunerile de dividend ale conducerilor celor două SIF-uri au avut un puternic ecou pe bursă în şedinţa de tranzacţionare de ieri, determinând variaţii ample de preţ.

Acţiunile SIF Transilvania au închis şedinţa cu o creştere de 3,1%, după ce în deschidere au urcat cu peste 5%, pe fondul celui mai mare rulaj înregistrat ieri pe bursă, de peste 16 milioane de lei (4 milioane de euro).

Acesta este cel mai mare rulaj înregistrat pe acţiunile SIF3 din iunie 2007, iar transferurile au reprezentat 2,1% din capitalul societăţii de investiţii.

În schimb, acţiunile SIF Banat-Crişana au pierdut ieri 3,5%, iar tranzacţiile cu aceste titluri nu au ieşit din tiparele unei zile obişnuite.

Evoluţiile vin după ce ambele SIF-uri au anunţat vineri că le vor propune acţionarilor distribuirea a 90% din profiturile nete realizate în 2011 sub formă de dividende.

Diferenţa este că SIF Transilvania a avut anul trecut cel mai mare profit net din istorie, de 207,7 milioane de lei (49 milioane de euro) şi va distribui, în consecinţă, cele mai mari dividende din istorie, de 187 de milioane de lei (43 de milioane de euro, la cursul de ieri), în timp ce dividendele propuse de SIF Banat-Crişana, de circa 55 de milioane de lei (12,6 milioane de euro), sunt uşor mai mici decât cele de anul trecut.

În cazul SIF Transilvania, dividendul brut propus de Consiliul de Administraţie este de 0,1712 lei/acţiune. Luând în calcul preţul de ieri, de circa 0,72 lei/acţiune, randamentul dividendului este de circa 23,7%. Investitorii trebuie să ţină seama însă de faptul că va plăti un impozit de 16% din valoarea divi­den­delor încasate, iar după trecerea datei de înregistrare pentru dividende acţiunile pot înregistra corecţii semnificative.

Pentru 1.000 de acţiuni SIF3, un investitor ar fi plătit ieri circa 720 de lei. La 1.000 de acţiuni SIF3, acelaşi investitor ar primi dividende nete în valoare de 144 de lei, respectiv 20% din suma investită, bani pe care-i va încasa cel mai probabil în perioada august-septembrie.

Pentru ca investiţia să fie profitabilă, investitorul ar trebui să încaseze ulterior cel puţin 576 de lei din vânzarea acţiunilor, adică un preţ de 0,576 lei/acţiune, iar pentru ca randamentul de 20% să fie real, preţul de vânzare al acţiunilor ar trebui să fie cel puţin egal cu cel de cumpărare, adică 0,72 lei.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că acest dividend este excepţional şi se datorează vânzării pachetului de acţiuni deţinut la BCR şi a unei părţi din participaţia de la BRD. Pe termen lung însă, SIF Transilvania nu va putea realiza profituri similare decât prin vânzarea altor active din portofoliu, ceea ce se traduce prin scăderea valorii portofoliului.

În cazul SIF Banat-Crişana, dividendul brut propus este de 0,1 lei/acţiune şi reprezintă 8,3% din preţul de ieri al acţiunilor.

În schimb, SIF Banat-Crişana a realizat anul trecut doar o parte din tranzacţia de vânzare a BCR şi mai are de încasat şi anul acesta o parte din bani, ceea ce reprezintă o resursă importantă de profit pentru 2012.

De la începutul anului, acţiunile SIF3 au câştigat 27%, iar titlurile SIF1 au crescut cu 32%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO