Burse - Fonduri mutuale

Dragolea, IFB: Tranzacţiile cu titluri BRD, aranjament între fonduri

Dragolea, IFB: Tranzacţiile cu titluri BRD, aranjament între fonduri
25.08.2010, 23:56 20

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,34%, pentru a şasea şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile negociate cuacţiunile BRD (BRD) au susţinut 57% din rulaj şi au ridicatlichiditatea la nivelul maxim al ultimelor două luni. În ultimeleşase şedinţe indicele general al bursei BET-C a scăzut cumulat cu3,81%.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua de miercuri lapreţuri în scădere uşoară, în medie cu 0,44%.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost efectuate la preţuri în coborâre în medie cu0,56%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinutindicele BET-NG la nivelul de referinţă. La închidere, indiceleBET-FI consemna o corecţie de 1,88%.
Ieri au fost transferate patru pachete de acţiuni BRD, reprezentând0,27% din capitalul social al băncii, pentru 22,4 milioane lei (5,3milioane euro). Operaţiunile au fost efectuate la preţurile de 11,8lei şi respectiv 11,7 lei. Tranzacţiile au fost intermediate dedivizia de brokeraj a ING Bank, care a activat atât pe partea devânzare, cât şi pe cea de cumpărare.
"În mod cert au fost tranzacţii cross realizate între două fon­duriad­mi­nistrate de aceeaşi companie. Probabil că sunt fonduri depensii care îşi balansează portofoliile între ele. La astfel decantităţi a fost sigur un aranjament între fonduri, pentru că nuvăd cine ar fi tranzacţionat volume aşa de mari, într-o perioadă caaceasta, când cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii deaşteptare. Nici măcar SIF-urile nu fac tranzacţii cu pachete atâtde mari de acţiuni", a declarat Octa­vian Dragolea, directorulsu­cursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB FinwestArad.
Tranzacţiile speciale cu acţiunile BRD au ridicat rulajul pieţeila
39,2 milioane lei (9,2 milioane euro), sumă de peste două ori maimare decât lichiditatea şedinţei precedente, de
19,2 milioane lei (4,5 milioane euro).
Dragolea consideră că piaţa va continua să înregistreze rulajereduse chiar şi în prima parte din luna septembrie, întrucât nuexistă motive de optimism nici pe pieţele externe.
"Nu cred în scenariul unei duble recesiuni, este vorba de fapt dealte efecte secundare generate de criză şi de măsurile luate pentrucombaterea acesteia. Aceste efecte s-au propagat evident în moddiferit în fiecare sector, atât ca fenomen, cât şi ca durată. Să nuuităm că şi măsurile de combatere şi/sau redresare pot generapagube colaterale care dezechilibrează funcţionarea unei economii",a adăugat el.
Brokerul a spus că peste aceste efecte s-a suprapus "isteria"provocată de panica oamenilor şi de reacţia acestora la măsurileimpuse de Guvern.
"Se poate observa acest lucru inclusiv azi pe media, referitor ladepunerea declaraţiilor fiscale pentru PFA. Este normal ca dupăreacţii de acest gen frica sau reţinerea în a face ceva productivsau a investi să se instaureze o perioadă mai lungă de timp", aconchis Dragolea.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, marile pieţe europeneînregistrau corecţii de până la 1,8%, linia descen­dentă fiindurmată şi de majo­ritatea burselor din Europa Centrală şi de Est,care erau în scădere cu cel mult 0,9%. Pieţele din Ungaria şiSlovenia avansau însă cu câte 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO