Burse - Fonduri mutuale

Erste: Transelectrica va distribui cel mai mare dividend din Europa Centrală şi de Est în 2012

Erste: Transelectrica va distribui cel mai mare dividend din Europa Centrală şi de Est în 2012

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar

05.12.2011, 12:17 1305

Analiştii Erste Group au estimat că randamentul din dividende ce urmează să fie distribuit anul viitor de către transportatorul de energie electrica Transelectrica Bucureşti (TEL) se va situa la nivelul de 11,9%, cel mai ridicat din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE).

În topul companiilor analizate de Erste la nivelul ECE privind ratele de distribuţie a dividendelor se mai află şi OMV Petrom (SNP), pentru care analiştii băncii austriece au estimat o rată de distribuire a dividendelor de 10,2% în 2012.

Un dividend mai ridicat decât Petrom nu va mai oferi anul viitor decât companiile Turk Telekomunikasyon şi Farmacol, potrivit Erste.

Randamentul din dividende al BRD Societe-Generale (BRD) pentru anul 2012 este estimat de analiştii băncii la 8,4%, de asemenea unul dintre cele mai mari din regiune.

Randamentul din dividende reprezintă valoarea dividendului estimat raportată la preţul curent de piaţă al acţiunilor companiei care-l distribuie.

OMV Petrom a raportat în primele nouă luni ale acestui an un profit dublu, de 2,921 miliarde lei (694,5 mil. euro), pe fondul unor vânzări mai mari cu 23%.

De cealaltă parte Transelectrica şi-a majorat profitul în acelaşi interval de aproape 30 de ori, la 153,5 mil. lei (36,5 mil. euro).

Dintre titlurile româneşti, analiştii Erste cred că cele ale producătorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) sunt cele mai subevaluate şi văd un potenţial de creştere de 80%, în timp ce pe titlurile OMV Petrom (SNP) aceştia au estimat un preţ ţintă cu 72% mai ridicat decât ultima cotaţie a acestor titluri de pe bursă, de 0,3 lei/unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO