Burse - Fonduri mutuale

EVA, noua dragoste a analistilor financiari

20.04.2010, 00:00 694

Este vorba de valoarea economica adaugata (economic value added- EVA) si dinamica acesteia, indicatori a caror utilizare ar fiputut impiedica falimentul bancii americane Lehman Brothers,conform lui Bennett Stewart, creatorul noului indicator. Evaluareape baza EVA incepe sa fie adoptata si de analistii care urmarescpiata romaneasca, iar aceasta nu arata prea bine comparativ cupietele din regiune, dupa acest indicator.

Importanta oricarui indicator pe piata de capital este data denumarul de analisti si investitori care il folosesc, pentru caacestia din urma sunt cei care misca piata. Iar ultimul raport deevaluare a companiilor est-europene al Erste Bank se bazeaza tocmaipe acest model.

"Incercam sa ajutam in procesul de alegere a actiunilor pentruinvestitii cu ajutorul conceptului de valoare economica adaugata(EVA). Costul capitalului a devenit in conjunctura curenta oproblema critica, iar companiile care au castiguri suplimentare(fata de costul capitalului - n. red.) ar trebui in mod sigur safie preferate", afirma analistii Erste Bank in ultimul raport deanaliza.

EVA desemneaza castigul suplimentar oferit de o companie fata decastigurile "normale" pe care creditorii si actionarii care ofinanteaza le-ar putea gasi pe piata la acelasi grad de risc.Acesta poate fi negativ chiar daca profitul pe care o companie ilinregistreaza este pozitiv.

Astfel, o companie cu un capital de 10 milioane de euro, care artrebui sa isi recompenseze actionarii cu un milion de euro pe antinand cont de gradul de risc al afacerii, creeaza o valoareeconomica adaugata de 100.000 de euro in cazul in care obtine uncastig de 1,1 milioane de euro, dar inregistreaza o pierdere devaloare economica adaugata de 200.000 de euro in cazul in carecastigurile pe care le genereaza sunt de doar 800.000 de euro. Inultimul caz actionarii pierd 200.000 de euro pentru ca ar fi pututinvesti intr-o companie cu acelasi grad de risc, care le-ar fi adusprofitul "normal" de 1 mil. euro.

Pentru posibilitatea de a face comparatii intre companiiindicatorul folosit este Dinamica EVA (EVA Momentum), carereprezinta variatia EVA de la un an la altul impartita la cifra deafaceri din anul anterior. Din acest punct de vedere piata localade capital este pe ultimul loc in regiune, conform calculelorErste.

Companiile locale inregistreaza un indicator EVA Momentum de-14% pentru anul trecut, in timp ce Cehia, aflata pe penultimulloc, are un indicator de -0,7%. Pentru Austria indicatorul este5,0%, iar pentru Serbia 9,3%. Indicatorul este prognozat sa ajungaanul acesta la -0,1% pentru Romania - cu alte cuvinte companiilelocale vor "distruge" si mai multa valoare anul acesta, inconditiile in care conform calculelor Erste, rentabilitateacompaniilor romanesti continua sa fie mai mica decat costurile definantare.

Utilizarea acestui indicator ar fi prevenit falimentul LehmanBrothers, sustine autorul modelului. Managerii de la LehmanBrothers aveau ca principal indicator de evaluare a performantelorrentabilitatea capitalului propriu (ROE), astfel ca acestia s-auimprumutat excesiv pentru a diminua ponderea capitalurilor propriiin totalul activelor, ceea ce a dus la cresterea ROE si inconsecinta si la cresterea bonusurilor anuale ale managerilor.Acestia nu au luat in calcul costul capitalului, astfel ca atuncicand conjunctura economica s-a inrautatit, lucrurile au scapat desub control.

"EVA este singurul indicator procentual pe care managerii pot saincerce sa il maximizeze fara riscul ca aceasta sa ii duca intr-odirectie gresita", afirma Bennett Stewart intr-o lucrare de anultrecut.

Firma de consultanta a lui Stewart, EVA Dimensions, a calculatindicatorul pentru toate companiile americane cu venituri de pesteun miliard de euro, iar media Dinamicii EVA a fost de circa 1%.Cele mai bune scoruri au fost inregistrate de Gilead Sciences(24,3%), Google (22,7%) si Apple (12,1%), conform revisteiFortune.

Gilead Sciences este o companie americana din domeniulbiotehnologiei cu o capitalizare de 41 de miliarde de dolari si aadus in ultimii zece ani o crestere de aproape 12 ori a pretuluiactiunilor, in conditiile unei volatilitati reduse. Actiunile Appleau crescut de 30 de ori dupa crahul companiilor de tehnologie din2001, iar Google a crescut cu peste 500% de la listarea pe NASDAQin 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO