Burse - Fonduri mutuale

Evoluţiile bursei nu mai stârnesc niciun interes în rândul investitorilor

Evoluţiile bursei nu mai stârnesc niciun interes în rândul investitorilor

Autor: Stefan Musgociu

20.07.2012, 00:05 453

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în stagnare, în timp ce titlurile SIF Muntenia au coborât cu 11,74% în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividendele suplimentare, însă corecţia este uşor sub valoarea dividendului.

Piaţa a fost pe verde în prima oră, în linie cu bursele externe, însă după ora 11:00 a trecut pe roşu, fiind influenţată în principal de corecţiile acţiunilor celor două bănci, care au ponderi însemnate în calculul indicilor. Titlu­rile BRD şi Banca Transilvania repre­zintă 26,9% din indicele general al Bursei BET-C şi, totodată, 41,29% din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni.

Corecţia celor două acţiuni a venit, însă, pe rulaje reduse, de 116.000 de lei şi respectiv 143.000 de lei. Titlurile BRD au coborât cu 1,57%, la 9,4 lei, iar cel mai recent trans­fer cu acţiunile Băncii Transil­vania a fost efectuat la 1,02 lei, preţ cu 1,83% mai mic decât cel din ziua precedentă.

Indicele BET a încheiat ziua în scădere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,59% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat în coborâre cu 1,3%, fiind influenţat în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au căzut cu 11,74%.

Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Muntenia a fost realizat la 0,654 lei, preţ cu 0,087 lei sub ziua precedentă. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 328.000 lei. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii ac­ţiunilor nu mai au dreptul să încaseze divi­dende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apro­piată de cea a dividendului.

"La SIF Muntenia au fost scăderi mai pronunţate, dar, pe de altă parte, au fost mai mici decât ar fi trebuit ţinând cont că este data ex-dividend. Oricum, pentru situaţia actuală volumele sunt cele care arată inte­re­sul «imens» pentru piaţa noastră. Până pe 29 iulie (când se va de­rula refe­rendumul pentru de­mi­terea preşe­din­telui Tra­ian Băsescu - n. red.) nu cred că vom avea mişcări spec­tacu­loase", a declarat di­rec­torul gene­ral al fir­mei de brokeraj Rom­bell Secu­rities, Adrian Tod.

Investitorii au transfe­rat în total acţiuni de 14,3 mil. lei (3,1 mil. euro), sumă cu 54% peste lichiditatea se­siunii prece­dente, de 9,3 mil. lei (2 mil. euro). Aproape 43% din lichiditatea de joi a fost asigurată de trei deal-uri cu titluri SIF Oltenia (2,4 mil. lei), Fondul Proprietatea (2,4 mil. lei) şi BRD (943.000 de lei).
"Cred că deal-urile sunt doar nişte cos­metizări de portofolii", a afirmat brokerul.
Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Pro­prietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu transferuri de 2 mil. lei şi respectiv 1,8 mil. lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,42%, la 0,48 lei, iar acţiunile companiei petroliere au avansat cu 0,79%, la 0,385 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO