Burse - Fonduri mutuale

Există speranţe şi pe timp de criză: acţiunile aduc profit dacă ai răbdare să aştepţi 20 de ani

Există speranţe şi pe timp de criză: acţiunile aduc profit dacă ai răbdare să aştepţi 20 de ani

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

07.06.2012, 00:05 688

Crizele prin care au trecut economi­ile lumii în ultimii patruzeci de ani au dus de fiecare dată bursele la minime. Statisticile arată însă că acţiunile sunt cele mai profitabile plasamente din ultimele patru decenii, în ciuda fluctuaţiilor şi pierderilor mari pe termen scurt care pun pe fugă investitorii.

"Acum investitorii sunt îngrijoraţi de ce se întâmplă cu criza din Grecia şi de pierderile înregistrate de burse. Dacă privim însă în urmă, observăm că nu este prima criză prin care trecem. Cu toate acestea, acţiunile europene a fost cele mai performante în ultimii patruzeci de ani, cu un randament mediu net anual de 4,86%, în condiţiile în care economiile lumii au trecut prin două crize ale petrolului, lunea neagră de pe Wall Street din 1987, criza din Asia, bubble-ul dot.com, criza creditelor ipotecare, iar acum criza datoriilor suverane", a spus Beata Truchan, manager de dezvoltare pe Europa Centrală şi de Est la compania americană Franklin Templeton Investments, administratorul Fondului Proprietatea.
Potrivit calculelor făcute de companie, în intervalul cuprins între 1969 şi 2011, acţiunile europene au adus un randament mediu net anual de 4,86%, peste cel adus de acţiunile asiatice de 4,41% şi peste cel al titlurilor americane de 4,38%. Randamentul mediu net anual adus de obligaţiunile europene este 3,41%. Randamentele nete au fost obţi­nute fiind luată în calcul o rată medie anuală a inflaţiei de 4,66% în ultimii 42 de ani.
Mai concret, o sumă de 10.000 euro plasată în acţiuni europene ar fi adus peste 42 de ani un câştig real de 447.592 de euro. Dacă aceeaşi sumă ar fi fost ţi­­nută sub formă de cash, din cauza inflaţiei, peste 40 de ani s-ar fi diminuat la 1.882 de euro.
Calculele sunt însă pur teoretice, pentru că este greu de crezut că un investitor ar fi rezistat să nu vândă într-o perioadă aşa de lungă de timp, mai ales în panica creată de prăbuşirea bursei din 1987 sau de la începutul anilor 2000. Mai mult, intervalul de patruzeci de ani surprinde pieţele de capital ale lumii evoluând de la sisteme clasice de tranzacţionare la cele extrem de sofisticate din prezent. Indiferent că sunt americane, europene sau asiatice, marile companii s-au listat pe burse începând din anii optzeci, s-au dezvoltat în giganţi şi au ajuns în prezent la un nivel ridicat al cotaţiilor acţiunilor, acum fiind o adevărată provocare să convingă investitorii că mai pot creşte.
Privind însă pe intervale mai scurte de timp, cel mai bun an de investit în acţiuni europene a fost cel cuprins între iulie 1996 şi iulie 1997, când un investitor putea câştiga 71,4%. Cel mai greu a fost pentru investitorii care au cumpărat în februarie 2008 şi au vândut în februarie 2009, pentru că au pierdut 43,4% din investiţie.
Cei mai buni zece ani pentru acţiuni europene au fost cei cuprinşi între iulie 1977 şi iulie 1987, cu un câştig de 24,8% pe an. Decada cea mai neagră pentru acţiuni a fost între martie 1989 şi martie 1999, cu pierderi de 2,6% pe an.
Cel mai bun an de cumpărat obligaţiuni europene a fost septembrie 1981-septembrie 1982, cu un câştig de 24,4%. Cel mai prost pentru obligaţiuni europene a fost intervalul decembrie 1993- decembrie 1994, cu o pierdere de 5,1%.
"Acestea sunt însă calcule teoretice pentru că surprinderea celui mai bun moment de cumpărare şi a celui mai bun moment de vânzare sunt aproape imposibile pentru investitori, însă prin diversificare, investitorii se pot asigura că atunci când acţiunile scad, sunt protejaţi de obligaţiuni, şi invers", a conchis managerul Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO