Burse - Fonduri mutuale

Exlusiv online: Argumente pro si contra pentru investitiile in companii care acorda dividende

29.04.2010, 00:00 359

Companiile care acorda dividende permit investitorilor sa obtinaniste surse de venit anual, un fel de renta, pe care acesta o poateprefera, mai ales daca valoarea dividendului este una consistentain comparatie cu valoarea de piata a firmei, de pe urma caruiapoate obtine uneori randamente care intrec dobanda anuala oferitade banci.

Totusi, putine au fost cazurile anul acesta cand randamentuldividendelor au depasit dobanda pe un an la banca, in primul randdin cauza profiturilor mici inregistrate de companii in anul decriza 2009.

"Cat timp companiile au o strategie coerenta nu exclud nici una dinvariante. Au fost cazuri fara sens anul acesta in care companiileau anuntat ca dau dividende si apoi ca fac majorare de capital cucash. Nu cred ca un investitor este nefericit daca primestedividende, dar randamentele la dividende au fost anul acesta foartemici. Puteai sa pierzi sau sa castigi intr-o zi din variatiaactiunilor mai mult decat cat puteai obtine din dividende", spuneIoana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities.
Pe parcursul anului trecut, au fost cazuri cand un investitor puteaobtine randamente din dividende de 25-30%.

Pe langa valoarea dividendului, investitorul trebuie sa ia incalcul si ce pozitie pe piata are compania care acorda dividende,precum si faza de dezvoltare a acesteia.
De exemplu, o firma care activeaza pe o piata unde detine monopolisi poate permite sa aloce o parte mai mica pentru investitii si saacorde bani actionarilor.
De cealalta parte, o firma de dimensiuni mici care activeaza pe opiata puternic concurentiala si care acorda dividende ar puteasuferi de pe urma dezinvestirii profitului prin insuficientasurselor pentru dezvoltare si promovare.

Firma in cauza ar poatea avea dificultati din cauza ca nu semodernizeaza pentru a fi eficienta sau nu are bani sa se promovezepentru a-si mentine sau creste cota de piata.
Astfel, chiar daca primeste dividende, investitorul ar putea pierdebani din deprecierea portofoliului de actiuni detinut lacompanie.
Pe de alta parte, o companie cu un management performant care tineprofitul pentru investitii sau strange bani de la actionari s-arputea dovedi o optiune mai buna daca investitiile respective suntrentabile si compania realizeaza rezultate in crestere, care aducun plus de valoarea actiunilor firmei.
"Investitorul trebuie sa se intrebe ce investitii are compania incauza si ce face cu profiturile. Daca are profit bun si dadividende este bine. Daca are proiecte rentabile de investitii sifoloseste profitul pentru acestea este iarasi bine. Daca companiaare profituri dar tine banii la banci aici nu este bine. Acordareade dividende este buna dar sa nu decapitalizezi compania, care i-arputea folosi pentru proiecte de investitii", este de parere RazvanPasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO