Burse - Fonduri mutuale

Cine a făcut bani în 2023? BT Maxim, Raiffeisen România Dividend şi Certinvest BET Index au fost cele mai performante fonduri de acţiuni în 2023, cu randamente de 36%, 34%, respectiv 33,5%. Prin contrast, dobânzile la Fidelis şi Tezaur sunt de patru-cinci ori mai mici

Cine a făcut bani în 2023? BT Maxim, Raiffeisen...

Autor: Eduard Ivanovici

10.02.2024, 21:31 7879

Randamentele fondurilor din top zece, de cel puţin trei ori peste media inflaţiei Majoritatea fondurilor au bătut indicele bursier BET, dar niciunul nu a depăşit indicele dividendelor BET-TR.

BT Asset Management, socie­tatea de administrare a in­vestiţiilor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania (TLV), a oferit anul trecut fondul local deschis cu acţiuni care a înregistrat cel mai ridicat randament, BT Maxim, cu o creştere de 36%, pe active  de circa 270 de milioane de lei.

Prin comparaţie, inflaţia de anul trecut din România a ajuns, în medie, la aproximativ 10%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe locurile doi şi trei se situează Raiffeisen România Dividend, administrat de Raiffeisen AM, şi Certinvest BET Index, fond gestio­nat de Certinvest, care replică performanţa indicelui BET. În aceste cazuri, aprecierile sunt de 34% şi 33,5%, pe active de 310 milioane, respectiv 14 milioane de lei.

Pentru context, dobânzile maxime pe o perioadă de un an la titlurile de stat Fidelis şi Tezaur au fost de 7,7%, respectiv 7,4% în 2023, iar media dobânzii la depozite bancare pe 12 luni noi a ajuns la circa 6%.

Deşi toate fondurile din top 10 au depăşit dinamica de 32% înregistrată anul trecut de indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, niciun fond nu a avut un randament mai ridicat decât BET-TR, indice care include şi dividendele distribuite investitorilor.

Pe de altă parte, toate fondurile incluse în clasamentul realizat de ZF au avut dinamici negative în 2022.

Cea mai mare diferenţă de la an la an a fost înregistrată de BT Technology, care investeşte minimum 75% din active în acţiuni care au legătură cu industria tehno­logică. Aici, creşterea de peste 30% din 2023 a venit după o scădere de 22% în anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO