Burse - Fonduri mutuale

Fără dividendele de la BCR, profiturile SIF-urilor au intrat la apă

15.08.2010, 23:30 25

Patru din cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare(SIF-uri) au încheiat primul semestru al anului cu profituri totalede 166,6 mil. lei, de 2,7 ori mai puţin decât câştigurile dinacelaşi interval al anului trecut, pe fondul unei contracţiiputernice a veniturilor din dividende.

Cu o avere totală de peste 7 miliarde de lei, cele cinci SIF-urisunt printre cei mai mari administratori de active de pe piaţalocală de capital şi ţin capul de afiş pe lista investitorilor pebursa de la Bucureşti. Anticipând contextul economic dificil din2010, SIF-urile şi-au regândit strategia încercând să facă faţăreducerii veniturilor din dividende, în condiţiile în care cea maiimportantă bancă din portofoliu - BCR - nu a distribuit dividendedin profitul pe 2009, iar restul companiilor din portofoliu auanunţat dividende mult sub nivelul anilor anteriori. Cu toateacestea, profiturile SIF-urilor nu au scăpat neatinse de criză,fiind înregistrate scăderi de până la 80% faţă de primul semestrual anului trecut.

SIF Moldova (SIF2) a înregistrat cel mai mare profit net, de57,2 mil. lei, în primul semestru, din rândul celor patru societăţicare au raportat situaţiile semestriale. Rezultatul raportat estemai mic cu 36% faţă de primul semestru al anului trecut. Veniturileau scăzut cu 36,6%, până la 94,38 mil. lei. Mai mult de jumătatedin venituri, respectiv 56,2 mil. lei, au provenit din vânzarea deactive din portofoliu, în timp ce veniturile din dividende au fostîn valoare de 12 mil. lei, de aproape şase ori mai mici decât înprima jumătate a anului trecut. Cheltuielile totale au scăzut cu37%, până la 37,1 mil. lei.

"Mare parte din veniturile obţinute în primul semestru au fostobţinute din investiţiile pe piaţa de capital. În primul semestru,am vândut acţiuni la BRD şi ne-am orientat către alţi emitenţi, cumar fi Fondul Proprietatea. Sperăm că modul în care ne-amrestructurat portofoliul în prima jumătate a anului să ne ajute săne realizăm bugetul pentru acest an", a spus Costel Ceocea,preşedintele SIF Moldova.

SIF 2 deţine un pachet de circa 80 mil. acţiuni la FondulProprietatea. Pentru acest an, societatea de investiţii şi-abugetat venituri de 125,3 mil. şi un profit de 64,5 mil. lei.

Cea mai abruptă scădere a profitului a fost înregistrată de SIFTransilvania (SIF3), care a câştigat 22,3 mil. lei, mai puţin cuaproape 80% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Veniturilesocietăţii au scăzut de trei ori, până la 46,7 mil. lei în primajumătate a anului. În primul semestru al acestui an, din vânzareaunor acţiuni din portofoliul SIF Transilvania a încasat numai 3,6mil. lei, faţă de 51,2 mil. lei în perioada similară a anuluitrecut. Cea mai mare parte a profitului din intervalulianuarie-iunie 2010 a provenit din dividendele încasate şi dobânzi,de unde SIF a obţinut

29,1 mil. lei, mult sub cele aproape 80 mil. lei încasate anultrecut. În primele şase luni ale anului, SIF Transilvania a făcuteconomii de 5 milioane de lei la nivelul cheltuielilor totale, cutoate acestea cheltuielile cu personalul societăţii s-au dublatpână la 13,8 mil. lei.

După profitul record de peste180 milioane de lei înregistrat înprimul semestru al anului trecut, SIF Oltenia (SIF5) a încheiatprimul trimestru al anului cu un profit de 51,6 mil. lei.

Veniturile au scăzut cu peste 61%, până la 86,4 mil. lei.Jumătate din veniturile societăţii au provenit din dividendeleîncasate de la companiile din portofoliu.

Din acţiunile vândute pe Bursă, SIF Oltenia a obţinut venituride 27 mil. lei în primul semestru, mai puţin cu aproape 80% faţă deacelaşi interval al anului trecut. Cele mai importante tranzacţii,a căror valoare depăşeşte 500.000 de dolari, au fost făcute cuacţiunile BRD, cele ale Rompetrol Rafinare şi Vidraru Constanţa,potrivit raportului semestrial de administrare. Societatea ainvestit 36,1 mil. lei pe Bursă, cele mai valoroase plasamentefiind în acţiuni Electromagnetica, Trsngaz, Biofarm şiTranselectrica.

La finele lunii iunie, cele mai importante trei deţineri ale SIFOltenia erau acţiunile BRD cu o pondere de 30% în activul net,acţiunile BCR cu o pondere de 19,5% şi titlurile Petrom cu opondere de 9,8%.

Profitul net al SIF Muntenia (SIF4) s-a înjumătăţit în primulsemestru, până la o valoare de 35,5 milioane de lei, în condiţiileîn care veniturile societăţii au scăzut cu 43%, până la 61 mil.lei. SIF Muntenia a încasat dividende de la companiile dinportofoliu de 11,2 milioane de lei, suma reprezentând jumătate dincele 25 mil. lei pe care societatea trebuie să le încaseze. Înprimul semestru, societatea a marcat exituri în valoare de 9,2 mil.lei, profitul în urma vânzării integrale a pachetelor de acţiunifiind de 174.332 lei.

În prima jumătate a anului, SIF Muntenia a ieşit dinacţionariatul Erste Bank, Transgaz, Zentiva şi THR Marea Neagră. Pede altă parte, societatea a investit 9,8 mil. lei în acţiuni BRD,SSIF Broker Cluj, Petrom şi Cemacom şi ale Bursei de Mărfuri. Deasemenea, societatea a cumpărat obligaţiuni emise de societateacomercială Semina din Albeşti în valoare de 5,5 milioane de lei,potrivit raportului semestrial de administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO