Burse - Fonduri mutuale

Final dramatic pentru Petromidia

01.11.2005, 19:20 19

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au cazut ieri cu peste 5%, scaderea puternica venind pe finalul sedintei.

Investitorii care urmareau aceste actiuni in ultimele minute de tranzactionare au putut vedea cum pretul titlurilor a picat brusc de la un nivel de 0,114 lei/actiune pana la un minim de 0,111 lei/actiune.

Pierderea suferita de Petromidia a fost mai aspra decat cea inregistrata per ansamblu de Bursa, care a continuat sa dea inapoi dupa recordurile de saptamana trecuta, de aceasta data scaderea fiind de aproape 2%.

Indicele de referinta BET a pierdut 1,8%, fiind tras in jos mai ales de evolutia companiilor petroliere, in conditiile in care titlurile Bancii Transilvania si ale BRD au reusit sa inchida sedinta la aceleasi preturi de vineri. Noi corectii au mai suferit si SIF-urile, care au scazut ieri in medie cu 1,7%.

Cei mai multi dintre brokerii de pe piata, inclusiv dintre cei care lucreaza indeosebi cu investitori institutionali, continua sa sublinieze faptul ca scaderile din ultima perioada nu sunt altceva decat simple corectii dupa avansul luat de Bursa in ultimele luni si ca nu este vorba de o intrare a pietei pe un trend descendent.

In acelasi timp, brokerii spun ca atat in ceea ce priveste Rompetrol Rafinare, cat si piata per ansamblu, chiar daca unii investitori isi marcheaza profitul, nu exista o tendinta din partea investitorilor institutionali de reducere a pozitiile detinute in cadrul companiilor cele mai lichide de la Bursa.

"Sunt si cazuri de investitori care avand un randament foarte bun, au decis sa-si marcheze profitul pe Rompetrol Rafinare, dar majoritatea investitorilor vad aceasta companie ca pe o investitie de portofoliu si nu se poate vorbi in nici un caz de o slabire a increderii in societate", a comentat Dana-Mirela Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

"Scaderea pietei este cauzata de investitorii de retail. Nu e vorba de o inversare a trendului, sunt simple corectii", a mai precizat ea.

Alti brokeri au comentat caderea de pe final a actiunilor Petromidia ca fiind rezultatul "intraday-urilor care se inchid la finalul sedintei".

Titlurile companiei petroliere au fost de altfel cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 9,4 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Transferuri de peste un milion de euro s-au mai facut si cu actiunile Bancii Transilvania, dar si cu titlurile SIF Oltenia, Moldova si Banat-Crisana.

"Si eu cred ca e vorba doar de simple corectii. Trebuie remarcat si faptul ca am asistat in ultimele sedinte la corectii destul de importante, dar am vazut totusi ca exista sustinere la cumparare, ceea ce e un semn bun pentru evolutia in continuare a pietei", spune Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj BRD Securities.

Unii brokeri considera ca pana la urma trebuie nuantat ce se intelege practic prin termenul de "corectii". "Corectie a fost si la inceputul anului cand bursa a scazut puternic in perioada sfarsitul lui februarie-martie si a anulat aproape complet avansul de 50% pe care-l luase piata. Nu a fost nici atunci inversare de trend, care ramasese tot ascendent. Nu este exclus ca si acum piata sa tinda spre o evolutie similara aceleia. Dar trebuie sa se inteleaga ca nu ne putem astepta ca piata de la noi sa creasca in fiecare zi. Mai ales ca din nou am avut cresteri importante in ultimele luni", a spus directorul general al uneia din cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

Pe maximele atinse saptamana trecuta, Bursa consemna o crestere de 52% de la inceputul anului la nivelul indicelui BET si de 20% din septembrie. SIF-urile castigasera peste 130% de la inceputul anului si 32% din septembrie, un avans de 30% luand in ultimele doua luni si actiunile Petromidia. Raportat la situatia din iunie - iulie, cresterea din ultimele luni a titlurilor Rompetrol Rafinare a fost de altfel si mai mare, in conditiile in care pe la mijlocul anului aceste actiuni erau cotate pe la 0,07-0,08 lei/actiune.

Corectia din ultimele zile a adus scaderi atat pentru indicele BET, cat si pentru BET-FI de 6%, fata de noile recorduri stabilite in prima parte a saptamanii trecute.



Piata RASDAQ

Pe piata Rasdaq cea mai buna evolutie au inregistrat-o ieri actiunile producatorului de tevi Mittal Steel Roman, pretul acestora crescand pe parcursul sedintei cu aproape 9,2%.

Publicarea unor rezultate financiare pozitive a facut ca pretul actiunilor Mittal Steel sa creasca treptat pe parcursul sedintei de la 4 lei/actiune pana la 4,4 lei/actiune in conditiile unei constante presiuni la cumparare.

Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de tevi s-a realizat la o cotatie egala cu maximul zilei, nivel la care capitalizarea bursiera a companiei este de 63,55 mil. lei (17,5 mil. euro). Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titluri Mittal Steel a fost de peste 47.700 de lei (13.200 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I a fost Socep Constanta, cele 103 tranzactii realizate cu actiunile operatorului portuar avand o valoare totala de aproape 400.000 de lei (110.000 de euro). Cotatia titlurilor Socep a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,263 lei/actiune si 0,289 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,275 lei/actiune, mai mare cu 2,6% fata de sedinta anterioara.

Producatorul bucurestean de medicamente Biofarm a realizat ieri inca un rulaj zilnic de peste un milion de lei (276.000 de euro). Presiunea a venit de aceasta data din partea vanzatorilor, insa ordinele importante si-au gasit destul de repede un cumparator. La inceputul sedintei cotatia titlurilor Biofarm a atins un minim zilnic de 0,49 lei/actiune pentru ca apoi sa revina la 0,5 lei/actiune, nivel la care s-au realizat majoritatea transferurilor de ieri cu actiunile producatorului de medicamente. In conditiile in care maximul zilei atins de cotatia titlurilor Biofarm a fost de 0,51 lei/actiune, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5003 lei/actiune, in scadere cu 0,9% fata de sedinta anterioara.

O evolutie negativa au inregistrat si actiunile Argus Constanta, acestea tranzactionandu-se la inceputul sedintei de luni la un pret de 3,25 lei/actiune. Presiunea la cumparare a afectat si cotatia titlurilor producatorului de uleiuri vegetale, aceasta coborand foarte repede pana la un minim zilnic de 3,1 lei/actiune. La acest nivel au aparut in piata si cumparatorii, acestia urcand pretul actiunilor Argus pana la 3,2 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer al zilei, marcand astfel o scadere cu 1,84% fata de sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor realizate luni cu titluri Argus a fost de aproape 139.000 de lei (38.300 de euro).

Pe ansamblu, evolutia pietei Rasdaq nu s-a corelat ieri cu cea a Bursei de Valori, indicele RAQ - I crescand cu 1,05% iar indicele RAQ - II cu 0,3%. Rulajul total al pietei a fost ieri de peste 2,24 milioane de lei (613.800 de euro).

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO