Burse - Fonduri mutuale

​Financial Times laudă Fondul Proprietatea: Fondul a devenit mai transparent şi lichid după listarea la bursa

Autor: Roxana Pricop

06.02.2012, 18:02 652

Reputata publicaţie britanică Financial Times descrie într-un amplu articol progresele pe care le-a făcut Fondul Proprietatea sub administrarea Franklin Templeton la un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Articolul intitulat "Un fond naţional românesc ca niciunul altul" din paginele Financial Times este în ton cu atenţia de care se bucură fondul în acest început de an. Interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti şi pentru acţiunile FP, cele mai vizibile de pe piaţa locală, a crescut puternic în ultimele săptămâni, impactul regăsindu-se în creşterea cotaţiilor acţiunilor dar şi a volumelor de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţiile principalelor acţiuni listate la Bucureşti au crescut puternic în acest an: OMV Petrom cu 20%, BRD cu 7,38%, FP cu 22%, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 34%.

Financial Times scrie că Fondul Proprietatea este un fond naţional ca niciunul altul. Înfiinţat pentru a compensa persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist, Fondul Proprietatea a devenit un fond activist agresiv şi în prezent se judecă în instanţă cu guvernul care l-a creat. Nu este chiar un obişnuit fond de investiţii. Cu toate acestea, străinii încep să îl cumpere. De la listarea din ianuarie anul trecut care a permis foştilor proprietari să îşi vândă acţiunile, investitorii instituţionali au înşfăcat 43% din acţiunile Fondului, printre care se numără şi Elliott Associates, fondul american de hedging care şi-a făcut un renume din procesele pe care le-a avut cu guvernele pieţelor emergente şi care este recunoscut că nu îşi risipeşte banii.

"De unde vine interesul?", se întreabă pe bună dreptate editorialistul FT. "În primul rând este popularitatea de care se bucură Mark Mobius, investitor legendar pe pieţele emergente şi implicat în managementul FP. Apoi este expunerea pe sectorul energetic, un punct de atracţie pentru investitorii care se aşteaptă la o creştere a preţurilor pe termen lung. În plus, fondul a devenit mai transparent şi lichid după listarea la bursa din Bucureşti. FMI nu este singurul agent de reformă. Cu participaţii minoritare importante la multe din companiile de stat, fondul a fost capabil să exercite presiune asupra conducerilor pentru a genera creştere şi elimina pierderile.

Cu toate acestea, a investi în Fondul Proprietatea este un salt de credinţă. Este un pariu pe economia României, pe voinţa elitei politice din România de a pune în aplicare reformele şi pe capacitatea Franklin Templeton de a aduce companiile de stat la standarde mai înalte de guvernanţă corporatistă. Sunt semne că au fost făcute progrese: protestele zilnice din Bucureşti sunt un indicator că schimbarea este reală.

FMI nu este singurul agent de reformă. Cu participaţii minoritare importante la multe din companiile de stat, fondul a fost capabil să exercite presiune asupra conducerilor pentru a genera creştere şi elimina pierderile.

O măsură a fost votul împotriva proiectului de Cercetare şi Dezvoltare condus de Romgaz, cel mai mare furnizor de gaze din România, pentru reciclarea emisiilor de dioxid de carbon.

"Proiectul ar fi costat un miliard de euro şi ar fi adus o depreciere a valorii activelor din portofoliu pentru cele trei companii care sunt implicate în proiect", a spus Adrian Cighi, analist la Franklin Templeton.

Încetul cu încetul, corupţia, prieteniile şi ineficienţa sunt stoarse afară din companiile de stat.

Speranţa este ca companiile româneşti să devină mai eficiente şi mai profitabile, şi că se vor lista în cele din urmă la bursă, creând valoare pentru acţionari şi pentru Fondul Proprietatea.

Dar discountul enorm la care se tranzacţionează comprativ cu activul net reflectă de asemenea temerile investitorilor că privire la expunerea fondului la riscul politic. Sub presiunea FMI de a reduce deficitul, Guvernul român a acceptat anul trecut o donaţie de 100 milioane de euro de la Romgaz.

Fondul se judecă în instanţă cu guvernul pentru activele Romgaz.

Oricum, Mark Mobius crede că oprobiul stârnit de guvern atunci când a acceptat donaţia Romgaz, face puţin probabilă repetarea unui astfel de eveniment.

"România se dezvoltă mult aşa cum s-au dezvoltat şi alte state din Europa de Est. Dar am un sentiment că va depăşi multe dintre aceste state în următorii ani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO