Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a cumpărat 9,2% din acţiunile Conpet Ploieşti

Autor: Adrian Cojocar

12.08.2011, 00:00 534

Fondul Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, a achiziţionat un pachet de 9,2% din acţiunile transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), care este unic operator al Sistemului Naţional de Transport ţiţei, gazolină şi etan lichid. Fondul a plătit pe pachet 27,1 mil. lei (circa 6,4 mil. euro). Până ieri nu a fost făcut public vânzătorul, însă cel mai probabil a fost SIF Muntenia (SIF4), care deţinea la finele anului trecut o participaţie de 8,9% din companie.

În urma achiziţiei, Fondul Proprietatea (FP) a ajuns să deţină aproape 30% din acţiunile Conpet, în timp ce statul controlează compania cu o participaţie de 58,7% prin intermediul Ministerului Economiei. Conpet este una dintre cele mai profitabile şi valoroase companii listate pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare de circa 65 mil. euro. Operatorul de transport al ţiţeiului a distribuit în ultimii cinci ani dividende importante către acţionari în ciuda contextului de piaţă nefavorabil caracterizat prin reducerea consumului de benzină şi recesiunea din ultimii trei ani.

În primele şase luni Conpet a raportat un profit net de 23,4 mil. lei (5,6 mil. euro), în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Afacerile companiei au scăzut uşor, până la nivelul de 169,5 mil. lei.

La Fondul Proprietatea participaţia statului s-a redus în luna iulie cu circa 6%, Ministerul Finanţelor mai controlând în prezent doar 12,4% din acţiuni. Participaţia statului a scăzut ca urmare a despăgubirilor foştilor proprietari deposedaţi în timpul regimului comunist. Pe de altă parte, investitorii instituţionali străini, care sunt în mare parte fonduri de investiţii, şi-au majorat participaţia în cadrul Fondului cu 3,8% luna trecută şi au ajuns să controleze împreună 31% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO