Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea, cele mai mari pierderi din Romania: 927 mil. euro

01.03.2009, 21:42 34

Fondul Proprietatea a incheiat anul trecut cu pierderi de 3,41 mld. lei (927 mil. euro), desi profitul operational s-a dublat, la 472 mil. lei (128,5 mil. euro). Fondul a pierdut peste un miliard de euro din reevaluarea participatiilor detinute in companii listate la sfarsitul anului trecut, ajustarile fiind inregistrate in contul de profit si pierdere, conform unui ordin al CNVM din 2005, spun reprezentantii Fondului. Principalele participatii pentru care s-au constituit ajustari suplimentare pentru pierdere de valoare au fost Petrom (3,6 miliarde de lei), Transelectrica (153,7 milioane de lei) si Alro (79,6 milioane de lei). Actiunile Petrom erau inregistrate in contabilitatea Fondului la pretul de 0,5016 lei/actiune, iar pretul de inchidere din 2008 a fost de 0,181 lei. In prezent, titlurile Petrom se tranzactioneaza la 0,12 lei. Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile Petrom.
In ceea ce priveste acordarea dividendelor catre actionari, conducerea Fondului a precizat ca daca Ministerul Finantelor va modifica Ordinul CNVM 75/2005 prin includerea mentiunii ca ajustarile de valoare vor intra la capitalul propriu, si nu in contul de profit si pierdere, Fondul va aloca actionarilor dividende in valoare de totala de 236 mil. lei, respectiv 50% din profitul operational din 2008.
"Daca Ordinul CNVM 75/2005, care prevede ca atunci cand societatile de investitii constata pierderi de valoare pentru imobilizarile financiare, trebuie facute ajustari pentru devalorizari, nu va fi modificat, atunci Fondul nu va acorda dividende", a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.
Veniturile curente ale Fondului au fost in 2008 in valoare de 488,8 mil. lei, in crestere cu peste 190% fata de anul precedent. Anul trecut Fondul a incasat venituri din dobanzi in valoare de 84,5 mil. lei, in conditiile in care veniturile din dividende au urcat pana la 384,8 mil. lei, in crestere cu 189% fata de 2007.
Lichiditatile Fondului au inregistrat anul trecut o crestere de 63,7%, pana la aproape un miliard de lei. Mai mult de jumatate din lichiditati, respectiv 60%, au fost plasate in depozite bancare la BRD (29,6%), BCR (29,4%), Raiffeisen (27%), CEC (9,9%) si Bancpost (4,2%), cea mai mare parte fiind constituite in lei. Restul de 40% a fost plasat in certificate de trezorerie.
"Pentru anul 2009, ne vom bugeta un nivel semnificativ mai mic al veniturilor tinand cont de actualul context economic", a spus directorul general al Fondului.
Petrom, cea mai importanta companie din portofoliul Fondului, a anuntat ca nu va distribui in acest an dividende din profitul pe 2008. Anul trecut, Fondul Proprietatea a incasat 218,6 mil. lei de la Petrom sub forma de dividende.
Conducerea Fondului a declarat de asemenea ca schimbarile survenite in contextul economic intern si international impun o "reajustare a strategiilor care privesc dezvoltarea Fondului".
"Este nevoie de o declaratie din partea actualului Guvern cu referire la Fondul Proprietatea. Inca nu am primit din partea Guvernului o strategie privind Fondul. Cu toate acestea, noi vom prezenta Guvernului scenarii alternative despre dezvoltarea Fondului care, chiar daca nu vor reusi sa creasca valoarea, cel putin vor conserva valoarea Fondului", a continuat Lulache.
In prezent, se deruleaza procedura de selectie a administratorului Fondului la care s-au inscris opt companii internationale de administrare a activelor.
"Credem ca compania care va fi selectata drept administrator al Fondului va genera un plus de valoare pretului cu care Fondul se va lista la Bursa. In ceea ce priveste data listarii Fondului, recomandarea noastra catre actionari este ca listarea sa aiba loc in intervalul cuprins intre finalul anului 2009 si inceputul lui 2010", a conchis directorul general al Fondului.
Fondul Proprietatea a fost infiintat in anul 2005 pentru a acorda despagubiri pentru constructiile, terenurile si padurile care au fost confiscate in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist. Capitalul social al Fondului este 14,24 mld. lei, fiind divizat in actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO