Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea valoreaza 2,3 mld. euro

08.05.2008, 19:09 15

Valoarea de piata a Fondului Proprietatea se ridica la doar 2,3 miliarde de euro fata de capitalul social de 4 miliarde de euro cu care a fost infiintat sau fata de estimarile care indicau o suma si mai mare. Valoarea reala a Fondului a reiesit din prima tranzactie al carei pret a fost facut public.
SIF Muntenia a anuntat ieri ca a cumparat un pachet de 3,5 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu la pretul de 0,6 lei/actiune, vanzatorul nefiind facut public.
Primele tranzactii cu actiuni ale Fondului Proprietatea au inceput anul acesta odata cu modificarea legislatiei, care permite acum tranzactiile cu actiuni, chiar daca Fondul nu s-a listat pe Bursa, insa pretul acestora nu a fost facut public.
Lipsa transparentei, modificarea repetata a portofoliului fondului prin acte normative, dar si listarea pe Bursa care pare din ce in ce mai indepartata ar putea afecta valoarea de piata a fondului.
Doar pachetul de 20% din Petrom detinut de fond valoreaza pe Bursa 1,5 miliarde de euro, fondul mai detinand pachete de actiuni la alte 87 de companii, printre care pachete de 20-25% la companiile de distributie a energiei electrice, 20% din cele mai importante porturi si aeroporturi, 20% din Hidroelectrica sau aproape 15% din Transelectrica, Transgaz sau Posta Romana. "Prin activele pe care le detine, Fondul Proprietatea este o investitie interesanta. Am facut un plasament cu un orizont de cativa an, pentru ca vom astepta listarea la Bursa", a spus Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.
Ultimii ani au atatat insa ca actionarii privati ai Fondului sunt supusi riscului ca statul sa modifice portofoliul fondului prin acte normative, ceea ce ar putea afecta averea actionarilor. Szel a dat de intels ca SIF se va opune, inclusiv in justitie, modificarilor din portofoliul fondului dezavantajoase pentru actionarii privati.
Fondul a fost constituit, in urma cu aproape trei ani, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari, abuziv deposedati in timpul regimului comunist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO