Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de actiuni se apara de speculatori tripland comisioanele

21.10.2008, 19:34 18

Administratorii fondurilor de actiuni au urcat comisioanele de retragere la valori record de pana la 15% pentru a se apara de speculatori, care pot anticipa evolutia fondurilor cu pana la trei zile.
"Comisioanele de rascumparare foarte mari pe termen scurt nu au nicio legatura cu profilul fondului, ci cu prevenirea speculatiilor. Nivelul la care au ajuns aceste comisioane nu este normal, dar nu activam pe o piata reglementata normal unde pretul unitatii de fond se calculeaza cu o intarziere de pana la trei zile fata de evolutia zilei", a declarat Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management (AM). Comisioanele de rascumparare se constituie ca resurse ale fondului, avand rolul de a proteja investitorii ramasi in fond de fluctuatiile generate de retrageri.
Societatea BT AM a modificat recent comisioanele la fondurile de actiuni din portofoliu. In cazul fondurilor BT Maxim si BT Index, comisioanele de retragere au crescut de la 4% din valoarea titlurilor rascumparate pana la 10% pentru plasamente sub 30 de zile. Raiffeisen Asset Management a crescut comisionul de rascumparare pana la 15% din valoarea titlurilor rascumparate pentru fondul Raiffeisen Romania Actiuni, de la 5% cat a fost initial pentru plasamente mai mici de 91 de zile. "Daca pretul unei unitati de fond s-ar calcula la pretul pietei, si nu decalat cu cateva zile, astfel de masuri de protectie nu si-ar mai avea rostul", a declarat Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management.
Saptamana 6-10 octombrie a ramas marcata cu negru in calendarul BVB, principalii indici inregistrand scaderi dramatice, ieftinind astfel actiunile si unitatile de fond. Incepand de luni, 13 octombrie, la fondurile de actiuni, care reflecta cu intarziere de cateva zile evolutia Bursei, si-au facut simtita prezenta speculatorii. Acestia au plasat sume record in fonduri in primele zile ale saptamanii, cand preturile unitatilor de fond atingeau minime, dar pe Bursa se inregistrau deja cresteri de 14-15%. Unele fonduri de actiuni au inregistrat in acele zile intrari record de catve milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO