Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de indici care au mers pe mâna burselor externe au câştigat şi 9% în euro

Fondurile de indici care au mers pe mâna burselor...

Autor: Roxana Pricop

17.02.2015, 00:08 606

Fondurile de indici cu expunere pe bursele externe din Austria şi din regiune au raportat cele mai ridicate câştiguri în acest început de an, de până la 9% în euro, în timp ce fondurile cu miză exclusiv locală au raportat randamente de până la 3% în lei.

Piaţa locală de acţiuni a sub­per­format în acest an faţă de bur­sele mature din regiune, astfel se explică şi randa­mentele mai bune aduse de fon­durile de indici cu expunere pe bursele străine. Indicele BET, prin­cipala referinţă a bursei de la Bucureşti, a raportat în acest an un plus de circa 1,5%, după un avans de 9% anul trecut. Spre comparaţie, bursa din Viena, mai exact indicele ATX, a crescut în acest an cu peste 11%, după ce în 2014 a pier­dut 15%. Bursa din Budapesta a câş­tigat 8% în acest an, indicele bursei de la Praga a urcat tot cu 8%. Bursa din Po­lonia s-a apreciat cu circa 1,3%.

Pe primul loc în clasamentul fon­du­rilor de indici este fondul BT Index ATX, care copiază structura indi­celui bursei austriece ATX, cu un ran­dament de aproape 9% în euro de la înce­putul anu­lui (31 decembrie 2014 - 12 fe­brua­rie). Fondul îşi ia astfel re­vanşa după ce în 2014 a raportat un mi­nus de 14,2% în linie cu evoluţia bur­sei austriece. Pe locul secund se situează BRD Index Europa Regional cu un ran­dament de 3,6% în lei de la în­ce­putul anului. Fondul urmăreşte re­pro­du­cerea perfor­manţei unui mix de in­dici format din principalele acţiuni co­ta­te pe pieţele din Europa Centrală şi de Est: România, Cehia, Polonia şi Ungaria.

Pe locul al treilea se situează BT Index România ROTX cu un ran­dament de aproape 3% de la începutul anului. Indicele copiază structura indi­celui bursier ROTX, din care a cărui compoziţie fac parte cele mai lichide com­panii de la bursă, inclusiv grupul austriac Erste Bank. D

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO