Finanţe personale

Fondurile de obligaţiuni simt pe propria piele lichiditatea care bălteşte

14 mar 2016 Autor: Roxana Pricop

Unele fonduri de obligaţiuni au început deja să ra­por­teze primele randamente negative pentru intervale scurte de timp (o lună), în condiţiile în care pentru plasa­mentele în depozite bancare primesc dobânzi apropiate de zero, iar la titlurile de stat randamentele au crescut în acest început de an mişcând în sens contrar preţul titlurilor.

BRD Simfonia 1, BRD Obligaţiuni, Erste Bond Flexible Ron, NN IR Bond sunt fonduri de obligaţiuni şi fonduri care investesc în instrumente cu venit fix care au raportat randamente negative, de până la un minus de 0,2% în ultima lună. Pe termene mai lungi (un an), aceste fonduri au însă randamente pozitive, de peste 3%.

„În prezent, dobânzile la care plasăm lichdităţile sunt între 0,7% şi 1,5% pentru lei şi 0,4% şi 0,8% pentru euro. Pentru moment nu am primit oferte cu dobânzi negative de la bănci, dar au fost cazuri în care am primit cotaţii apropiate de zero în acest început de an“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri cu active de 7,9 miliarde de lei.

Societatea administrează cel mai mare fond de obligaţiuni de pe piaţa locală, Erste Bond Flexible Ron, cu active de 6,2 mld. lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2016

 

Cuvinte cheie:
Fondurile de obligatiuni
, bursi
, lichiditatE
, randamente
, dobanzi
, titluri
, obligatiuni
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide