Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale de actiuni au pierdut 7% din active in octombrie

Fondurile mutuale de actiuni au pierdut 7% din active in octombrie
09.11.2008, 18:10 25

Investitorii au facut in octombrie retrageri record de 23,3 mil. lei (6,3 mil.euro) din fondurile romanesti de actiuni si diversificate, speriati de una dintre cele mai dramatice scaderi suferite de Bursa de Valori din Bucuresti (BVB).

Fondurile de actiuni au inregistrat retrageri nete in valoare de 9,2 mil. lei in octombrie, cel mai mare volum de anul acesta, in timp ce din fondurile diversificate (care investesc in actiuni si instrumente cu venit fix) au iesit 14,1 mil. lei, potrivit raportului lunar realizat de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Mai mult, in primele zece luni ale anului fondurile de actiuni au inregistrat retrageri nete de 15,3 mil.lei, in timp ce investitorii in fondurile diversificate au facut retrageri nete in valoare de 28,6 mil. lei.
"Era evident ca vor exista retrageri consistente din fondurile cu expunere pe piata actiunilor, tinand cont de evolutia Bursei in luna trecuta. Investitorii au inregistrat pierderi foarte mari si de aceea si-au retras banii din fonduri", a spus Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare Aviva Investors.
Actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri), plasamente preferate pentru gradul ridicat de lichiditate de fondurile de actiuni si cele diversificate, au scazut pe Bursa cu 56,4% doar in luna octombrie. Indicele BET, care include cele mai lichide zece companii listate la Bursa, a cazut cu 32,6%, in timp ce indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor companiilor listate la Bursa, a pierdut 32,9% in octombrie.
Cele mai puternice pierderi au fost inregistrate de fondurile de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni, care a pierdut in primele zece luni 79,8%, si Napoca, cu o scadere 78,2%. Performerul industriei la sfarsitul lunii octombrie a fost fondul BCR Obligatiuni cu un randament de 9,5% anul acesta.
Retragerile record din luna octombrie au dus activele fondurilor de actiuni in urma cu trei ani, pana la 118 mil. lei, chiar daca numarul fondurilor este astazi dublu fata de cel din 2005.
Cele opt fonduri de actiuni au incheiat anul 2005 cu active nete in valoare de 72,2 mil. lei, pentru ca in anii urmatori activele sa inregistreze o crestere accelerata pana la 204 mil. lei in 2006, respectiv 398 mil. lei in 2007.
"Putem vorbi despre un nou inceput pentru fondurile de actiuni, dupa scaderile fara precedent care au avut loc anul acesta", a continuat Rusu de la Aviva Investors.
Alaturi de fondurile de actiuni au "retrogradat" si fondurile diversificate, care au incheiat primele zece luni ale anului cu active nete in valoare de 193 mil. lei, sub pragul de 240 mil. lei cat au fost activele la finalul anului 2006. La extrema opusa se situeaza fondurile monetare si cele de obligatiuni care au atras luna trecuta subscrieri nete de 12 mil. lei de la investitori. Anul acesta, in fondurile monetare si de obligatiuni a intrat un volum record de 250 mil. lei, arata statisticile AAF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO