Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale trec la clasificarea pe stil european. Care sunt principalele modificari si ce au de castigat investitorii?

Fondurile mutuale trec la clasificarea pe stil european. Care sunt principalele modificari si ce au de castigat investitorii?

Peter de Proft, directorul general al EFAMA: Noile standarde vor creste gradul de transparenta a produselor, iar investitorii vor intelege mai bine in ce anume investesc

07.02.2010, 23:12 93

"Romania este prima piata din Europa Centrala si de Est careadopta noul sistem de clasificare a fondurilor mutuale. Noilestandarde vor creste gradul de transparenta a produselor, iarinvestitorii vor intelege mai bine in ce anume investesc. In plus,adoptarea acestei clasificari va facilita distributiatransfrontaliera de fonduri", a spus Peter de Proft, directorulgeneral al Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri(EFAMA).

Incepand din ianuarie, pentru a fi considerate "de actiuni",fondurile va trebui sa investeasca cel putin 85% din active inactiuni si nu minimum 66% din active, cum este in prezent.

Toate cele noua fonduri de actiuni vor ramane in categorie, dupaadoptarea standardelor europene. Pe de alta parte, fondurilemonetare nu vor mai putea investi in obligatiuni, in timp cefondurile de obligatiuni nu vor mai putea investi in actiuni. Pestil nou, numarul fondurilor monetare va creste de la cinci lasapte, iar cel al fondurilor de obligatiuni se va reduce de la nouala cinci. In cazul fondurilor diversificate, clasificarea europeanaintroduce patru subtipuri in cadrul carora expunerea pe actiunivariaza.

"Pana la finele lunii iunie, administratorii trebuie sa modificedocumentele fondurilor, pentru rebalansarea portofoliului fiindnecesar avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).CNVM poate valida demersul asociatiei pana la finele anului, prinincluderea modificarilor in regulamentul de functionare alfondurilor de investitii", a afirmat Dragos Neacsu,vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Administratorii locali au agreat sa adere la noile standarde declasificare, chiar daca acest lucru va presupune modificari deportofolii si a strategiei de investitii in cazul unora, dar simodificari ale documentelor fondurilor.

Din momentul in care administratorul raporteaza un fond catreAAF ca fiind incadrat intr-o anumita categorie, acesta va trebui samentina neschimbata strategia de investitii cu structura deportofoliu corespunzatoare.

Din motive obiective, neimputabile administratorului, estepermisa iesirea din parametrii standard ai categoriei pentru operioada de maxim 30 de zile.

Noua clasificare vrea sa rezolve dezechilibrele aparute inindustrie in ultimii doi ani din cauza crizei financiare, dar si acomportamentului administratorilor locali. Mai exact, pentru a-siproteja investitorii de corectii, administratorii unora dintrefondurile de actiuni au redus expunerea pe Bursa sub limiteleadmise de minim 66% din active.

Prin definitie, fondurile de actiuni sunt produse foarteriscante, care aduc randamente ridicate sau pierderi mari cu pretulasumarii unui risc ridicat.

In ultimii ani au aparut fondurile cu pana la 40% din activeplasate in depozite bancare si sub 50% din active investite inactiuni si care erau vandute drept fonduri de actiuni. Intreacestea si fondurile care si-au pastrat expunerea de 66 procente nuse putea face comparatie in privinta riscului si arandamentului.

Pana la finele lunii februarie, CNVM ar putea reglementa un noutip de fonduri mutuale - Exchage Trading Funds (ETF).

ETF-urile sunt fonduri mutuale tranzactionate la Bursa, incaabsente de pe piata locala, dar care sunt foarte populare pepietele dezvoltate din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO