Burse - Fonduri mutuale

Fondurile străine au realizat plasamente nete de 130 de milioane de euro la FP

Fondurile străine au realizat plasamente nete de 130 de milioane de euro la FP

Autor: Andrei Chirileasa

07.04.2011, 23:56 40

Investitorii instituţionali străini au cumpărat încă 6,5% dinacţiunile Fondului Proprietatea (FP) după listarea acestuia peBursă, pe 25 ianuarie, majorându-şi participaţia la 20,4%, lafinele lunii martie, reiese din raportările fondului.

Valoarea plasamentelor nete realizate de fondurile deinvestiţii străine se ridică la circa 130 mil. euro, iar expunereatotală a acestora pe FP se ridică la peste 410 mil. euro. Încomparaţie, investiţiile străine nete la Bursă în 2009 şi 2010 auînsumat 160 mil. euro.

"E un semnal bun. FP e cel mai important emitent de pe Bursă,iar achizi­ţiile fondurilor străine arată că există interes pentruFP şi pentru România", a declarat Răzvan Paşol, preşe­dintelefirmei de brokeraj Intercapital Invest.

În ciuda achiziţiilor mari realizate de investitorii străini,preţul acţiunilor FP a oscilat foarte puţin pe Bursă,men­ţi­nându-se în intervalul 0,58 lei - 0,62 lei. De la listare,s-au transferat pe Bursă circa 16,9% din acţiunile FP, valoareaschimburilor ridicându-se la peste 350 mil. euro.

"Evoluţia preţului este explicată prin faptul că au fost şivânzări pe mă­sură, ale persoanelor care au primit acţiunile cadespăgubire, dar şi ale celor care au cumpărat de pe piaţa OTC lapreţuri mult mai mici. Aceste vânzări se vor diminua însă la unmoment dat, însă interesul va rămâne ridicat. Până la sfârşitulanului cred că balanţa dintre cerere şi ofertă se va schimba, iaratunci am putea vedea şi creşteri de preţ", a explicat Paşol.

Din raportările FP reiese că persoanele fizice române au fostprincipalii vânzători, reducându-şi participaţia de la aproape 34%la finele anului trecut la 28,3% la sfârşitul lunii martie.

Pentru cei care au primit acţiunile ca despăgubire, la valoareade 1 leu, preţul la care titlurile s-au tranzacţionat până înprezent pe Bursă nu este mulţumitor, însă speculatorii (persoanefizice sau fonduri) care au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri lapreţuri mult mai mici, de până la 0,1 lei/acţiune, au avut şansa dea marca profituri semnificative. De exemplu, suedezii de la EastCapital menţionează într-un raport că unul dintre fondurile pe carele administrează a vândut după listare acţiuni FP cu un câştig de200%.

Fondurile de investiţii care au cumpărat acţiuni după listaremizează pe potenţialul de creştere dat de diferenţa dintre preţulde pe Bursă (0,607 lei/acţiune în şedinţa de ieri) şi valoareaactivului net unitar al fondului (VUAN de 1,169 lei/acţiune lafinele lunii februarie). Capitalizarea fondului este în prezent decirca 2 mld. euro, faţă de active de 3,82 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO