Burse - Fonduri mutuale

FP dă în judecată Hidroelectrica pentru că au dat energie mai ieftină miliardarului Mittal

FP îi dă în judecată pe administratorii Hidroelectrica pentru că i-au dat energie mai ieftină miliardarului Mittal

Autor: Andrei Chirileasa

10.11.2011, 18:43 1807

Fondul Proprietatea (FP) a înaintat Tribunalului Bucureşti o cerere de chemare în judecată a membrilor Consiliului de Administraţie al producătorului de energie electrică Hidroelectrica pentru semnarea în decembrie 2010 a unui contract de vânzare a energiei electrice către combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

"Considerăm contractul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind un contract preferenţial încheiat la un preţ mai mic decât preţul pieţei, aducând astfel prejudicii majore Hidroelectrica", se arată într-un raport transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti.

Contractele preferenţiale încheiate de Hidroelectrica şi companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi sau cu traderi de energie precum Energy Holding, Alpiq, Buzman şi alţii, au stat la baza apariţiei celebrei singame "băieţii deştepţi". Hidroelectrica a stat din această cauză în centrul a numeroase scandaluri, cu ramificaţii politice.

Americanii de la Franklin Templeton au atacat de mai multe ori conducerea Hidroelectrica, de la preluarea mandatului de administrator al FP, reclamând ineficienţa companiei şi rezultatele slabe. Aceasta este însă prima acţiune în justiţie îndreptată împotriva administratorilor Hidroelectrica.

Fondul Proprietatea deţine 20% din acţiunile producătorului de energie electrică, aceasta fiind una dintre cele mai valoroase participaţii ale sale.

Cei vizaţi sunt Tudor Şerban, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, Ionica Raicu şi Florentina Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO