Burse - Fonduri mutuale

Franţa, în faţa marelui test electoral: soarta Europei se joacă în urnele din Hexagon

Franţa, în faţa marelui test electoral: soarta Europei...

Autor: Dan Grigore Ivan

24.04.2017, 00:05 265

Alegerile prezidenţiale din Franţa au fost identificate de investitori drept unul dintre riscurile majore ale anului 2017, al căror rezultat poate rezerva o mare de incertitudine, având în vedere că forţele eurosceptice au devenit tot mai populare pe scena franceză şi au ameninţat cu mă­suri precum ieşirea din blocul comu­nitar sau renunţarea la moneda unică.

Indicele CAC40, referinţa bursei de pe malurile Senei, a scăzut în ultima săptămână cu 1,41%, principalul sector afectat fiind cel de petrol şi gaze, cu o depreciere de peste 3%, lovit în principal ca urmare a confuziei cu privire la viitorul înţelegerilor OPEC. La polul opus, sectorul fi­nan­ciar a crescut cu 2,12% în aceeaşi perioadă.

Investitorii din întreaga lume aş­teaptă rezultatul de duminică din Franţa, toate bursele fiind in­fluen­­ţate de starea de tatonare din ultima săptămână.

Deşi son­da­jele îi dau drept mari favoriţi la poziţia de finalişti pe cen­tristul pro-european Emmanuel Ma­cron şi pe eurosceptica Marine Le Pen, cei de pe locul al treilea şi al patrulea, Francois Fillon şi Jean-Luc Me­lenchon, ar putea furniza o sur­priză şi să se califice mai departe.

Emmanuel Macron, 39 ani, este văzut drept singurul candidat pro-european din cvartetul celor care au şanse de a intra în marea finală prezidenţială de pe 7 mai.  Venit aproape de nicăieri, Ma­cron a mizat pe o campanie mar­cată de afişarea afinităţii faţă de pro­iectul european, aspect vă­zut la început cu scepticism de unii stra­tegi. Cu toate acestea, stea­gu­rile europene care au de­co­rat cam­pania sa i-au purtat noroc şi l-au propulsat în poziţia de favorit la câştigarea scrutinului pre­zidenţial.

Marine LePen, fiica lui Jean Marie Le Pen, poate să fie al doilea membru al familiei Le Pen care ajunge în finala preziden­ţială, după ce tatăl său se califica în 2002 şi îl întâlnea pe Jacques Chirac, dar suferea cea mai dură înfrângere din istoria electorală a Franţei, Chiarc câştigând cu 82%.

Sondajele arată că asemă­nă­rile dintre tatăl său şi Marine Le Pen nu se vor opri doar la cali­fi­ca­rea în finală, ci Le Pen va pierde funcţia de preşedinte în faţa celorlalţi trei can­didaţi cu şanse de a intra în finală.

Francois Fillon a plecat în cursa electorală franceză drept fa­vorit, după ce a reuşit să îl învingă pe Alain Juppe în alegerile pri­mare, însă acuzaţiile că şi-a plătit în mod ilegal membrii ai familiei l-au aruncat din finală şi i-au permis lui Macron o creştere meteorică. Cu toate acestea, Fillon nu a scăzut sub 19-20% şi a rămas, conform sondajelor, pe locul al treilea.

Jean-Luc Melenchon este singurul reprezentant al stângii care poate intra în finală, conform sondajelor el fiind creditat cu 18,5%. Melenchon propune taxare cu 100% a veniturilor peste 400.000 euro sau limitarea salariului unui CEO la 20 de salarii minime din companie. Melenchon a făcut de asemenea apel la renegocierea anumitor tratate europene şi regândirea zonei euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO